Hyppää sisältöön

Kapteeni Lauri Mäkinen on juhlavuoden 2018 Hornet-esityslentäjä

Karjalan lennosto
Julkaisuajankohta 20.4.2018 12.17
Uutinen

Taidokas ja vauhdikas Hornet-soolo kuuluu lentonäytösohjelmiston helmiin. Tänä vuonna Hornet-esityslentäjän tehtävää hoitaa Karjalan lennoston kapteeni Lauri Mäkinen. Varaohjaajana toimii Lapin lennoston kapteeni Arto Ukskoski.

Kapteeni Lauri Mäkinen, vuoden 2018 Hornet-esityslentäjä

Kapteeni Lauri Mäkinen. Kuva:  ilmavoimat / Miia Haverinen

Kapteeni Lauri Mäkinen toimii Karjalan lennostossa Hävittäjälentolaivue 31:ssä 2. lentueen päällikkönä ja lennonopettajana. Pirkkalasta kotoisin oleva 35-vuotias Mäkinen aloitti sotilasuransa Kauhavalla. Ennen varusmiespalvelusta ilmailu ei ollut suurin kiinnostuksen kohde, vaan hän aikoi jääkiekkoammattilaiseksi. Hänen isoisänsä oli lentäjänä siviilipuolella ja toimi myös ilmavalokuvaajana, mutta Mäkisen mietteet sotilasilmailu-urasta lähtivät liikkeelle vasta varusmiespalveluksen tullessa ajankohtaiseksi.

– Sain vinkin, että kannattaa hakea Kauhavalle ohjaajan alkeiskurssille. Ja niinhän siinä kävi, että kurssilla lentokärpänen pääsi puraisemaan ja jäin sille tielle.

Vuonna 2008 hän aloitti kotipaikkakunnallaan Satakunnan lennostossa, josta hän siirtyi nelisen vuotta sitten nykyiseen asemapaikkaansa Rissalaan. Hornet-esityslentäjäksi hän päätyi sattumalta.

– Omasta ikäluokasta kyseltiin halukkaita esityslentäjäksi ja ilmoittauduin tietenkin vapaaehtoiseksi. Kun valinta kohdistui minuun, lähdin innolla mukaan.

Viime vuonna Mäkinen oli vuoden 2017 Hornet-esityslentäjän, kapteeni Tapio Yli-Nisulan varaohjaajana. Se toimi hyvänä pohjana Hornet-esityslentäjän tehtävään syventymiseen, sillä esityslentäminen eroaa huomattavasti tavallisesta lentämisestä.

– Se on oma taiteenlajinsa, jossa otetaan Hornetista kaikki irti, mennään ääriarvoilla ja lennetään matalalla lentokorkeudella.

Juhlavuotta rytmittävät useat kotimaiset tapahtumat ympäri Suomea. Seuraavaksi Mäkisen taidonnäytteitä on mahdollista nähdä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa 15.5. Satakunnan lennostossa. Ulkomaisista tapahtumista Mäkinen taituroi Hornet-soolon esimerkiksi 14.–16.7. järjestettävässä Royal International Air Tattoossa Iso-Britanniassa.

Mäkisen Hornet-soolo sisältää 17 liikettä, joista kuvastuu erityisesti esityksen yleisökeskeisyys ja monipuolisuus. Oman soolonäytöksen suunnittelua hän kuvaa erittäin mielenkiintoiseksi.

– Tietyt reunaehdot huomioiden siitä saa tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa ja sitä kautta toteuttaa itseään.

Taivaalla viihtyvä Mäkinen pitää erityisesti jyrkistä lentokulmista.

– Tykkään lentää sellaisia liikkeitä, joissa koneen nokka on pystysuorassa kohti taivasta tai maata. Siinä tuntee elävänsä.

Vuosi 2018 on monin tavoin erityinen Mäkiselle, sillä hänen ensilennostaan Hornetin puikoissa tuli kuluneeksi huhtikuun alussa tasan kymmenen vuotta. Juhlavuoteen hän lähtee hyvillä mielin.

– Juhlavuosi tuo pientä lisälatausta tähän esityskauteen, kohokohta on tietenkin 100-vuotisjuhlalentonäytös. Toivottavasti tulee paljon katsojia, sillä ison yleisön edessä on aina hauskempaa lentää, päättää Mäkinen.

Ilmavoimien esityslennot vuonna 2018

´