Hyppää sisältöön

Esityslentonuotit kohdillaan

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 21.5.2024 10.13
Tiedote

Esityslentokaudella 2024 Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks tarjoilee viimeistellyn ja monipuolisen sarjan.

Osaston lentävä kokoonpano jatkaa samana kuin kaudella 2023: osastoa johtaa numerolla 1 kapteeni Juho Tervahartiala, vasemmalla siivellä numerolla 2 lentää kapteeni Ville Kirijatshenko ja oikealla siivellä numerolla 3 kapteeni Joonas Sunnari. Takamiehen paikkaa numerolla 4 lentää kapteeni Petteri Wahlgren. Tiimissä on tänä vuonna tuplaseiska, kun osaston selostajana jatkaa kapteeni Lauri Lappalainen ja uutena tulokkaana tehtävässä aloittaa yliluutnantti Arttu Majuri. Valvojana jatkaa kapteeni Oskari Tähtinen.

Viime kausi jäi lähes kokonaan lentämättä Hawk-onnettomuuden ja sen vuoksi asetetun Hawk-lentokiellon takia. Nyt lentokielto on purettu ja Midnight Hawksin kausi näyttää valoisalta. Treenejä on lennetty tiiviisti ja osasto puhkuu intoa päästä yleisön eteen.

- Olemme odottaneet tätä kevättä kuin kuuta nousevaa. Viime kaudesta jäi niin paljon hampaankoloon. Meillä oli hyvin aikaa hienosäätää sarjaa ja tehdä pieniä parannuksia. Tuntuu, että muutokset osuivat ja upposivat ja nyt meillä on hyvä nuotitus, joka sopii sarjan flow’hun, Tervahartiala kuvailee.

Luvassa on siis timanttisen dynaaminen ja monipuolinen sarja, jossa nähdään muun muassa rivisilmukka, jättöpyörre, vesiputous ja sydän – unohtamatta Midnight Hawksin tavaramerkkiä, tiivistä vinoneliötä eli timanttia. Tervahartiala korostaa sarjan hyvää ajettavuutta ja joustavuutta.

- Nuotitus on sellainen, että kelistä riippumatta voimme tarjota aina parhaan ratkaisun. Pystymme hakemaan aina maksimit. Eli mikäli pilvi olisi matalalla, emme joudu yhden liikkeen takia ajamaan varmuuden vuoksi huonomman kelin sarjaa. Saamme myös tuotua sekä keskikelin että huonon kelin sarjoihin tosi dynaamisiakin liikkeitä.

- Voisi sanoa, että sarja on 1.1.-versio viime vuodesta, kaikki on hienosäädettyä ja paranneltua. Yksi seiskakin on meille tullut lisää. Voin luvata, että vedetään varmasti paremmin kuin viime vuonna Pirkkalassa. Sarja on tuttu, ja kaikilla on kokemusta enemmän, Sunnari kertoi ennen kauden alkua.

Koko sarja on suunniteltu tiimiläisten yhteistyöllä. Midnight Hawks -ohjaajat toimivat päätyökseen lennonopettajina Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:ssä ja korostavat, että esityslentämistä tehdään isolla sydämellä ja rakkaudesta lajiin. Sarjan ideointi, suunnittelu ja hiominen toteutetaan oman päätyön ohella, eikä takana ole useista muista maista poiketen suurta esityslentokoneistoa. Tiimiläisiä tuetaan ilmassa ja maassa tiiviisti.

- Olemme todella tiivis joukkue. On kaikkein hienoin tunne tehdä tätä yhdessä toisia tukien, Kirijatshenko sanoo.

Kausi starttasi 15. toukokuuta Satakunnan lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa Pirkkalassa. Ilmailukesään kuuluvat kotimaassa muun muassa Suomen ilmailuliiton päälentonäytös Vaasa Airshow sekä Ilmasotakoulun ja Lapin lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat. 

Yksi kauden kohokohdista on maailman suurimpiin kuuluva lentonäytös Royal International Air Tattoo (RIAT), joka järjestetään 19.–21. heinäkuuta Isossa-Britanniassa. Midnight Hawks on nähty tapahtumassa viimeksi vuonna 2017, jolloin mukana oli myös osaston silloinen selostaja Tervahartiala.

- Varmasti kaikilla on kovat odotukset. Mutta ylipäätään se, että päästään esiintymään kaudella, on aika siisti homma. Kaikkia tapahtumia odotetaan innolla, Kirijatshenko kertoo.

- Kyllä on oppinut viimeisen vuoden aikana, että mitään ei saa pitää itsestäänselvyytenä. Ollaan erittäin onnellisia siitä, että päästään tekemään sitä, mistä tykkäämme, Tervahartiala sanoo.

 

Midnight Hawks esiintyy tulevalla esityslentokaudella muun muassa seuraavissa lentonäytöksissä ja tapahtumissa:

- 15.5. Satakunnan lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma, Pirkkala
- 23.5. Ilmasotakoulun Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma, Jyväskylä
- 15.–16.6. Vaasa Airshow
- 19. – 21.7. Royal International Air Tattoo (RIAT), Iso-Britannia
- 15.8. Lapin lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma, Rovaniemi


Seuraa Ilmavoimia sosiaalisessa mediassa:

- Facebook @Ilmavoimat
- X @FinnishAirForce
- Instagram @ilmavoimat

Seuraa Midnight Hawksia sosiaalisessa mediassa:

- Instagram @midnighthawks
 

Midnight Hawksin esittelysivu

´