Hyppää sisältöön

Hanki 24 -harjoitus sulkee Norvatien Rovaniemellä 28.2.–1.3.2024

Lapin lennosto
Julkaisuajankohta 13.2.2024 11.24
Tiedote
Hornet-hävittäjä nousee ilmaan maantieltä talvella.
Lapin lennosto harjoittelee Norvatien varalaskupaikalla Hanki 24 -harjoituksessa.

Ilmavoimien valtakunnallinen ilmaoperaatioharjoitus Hanki 24 järjestetään 26.2.–2.3.2024. Rovaniemi on toinen harjoituksen päätukikohdista. Harjoituksen aikana otetaan käyttöön Norvatien varalaskupaikka, jolloin yleinen liikenne ohjataan kiertotielle.

Maantie 9523 Norvatie suljetaan liikenteeltä varalaskupaikan kohdalla 28.2. klo 18 – 1.3.2024 klo 18 väliseksi ajaksi.

Kiertotie: Norvatie – opastus kiertotielle – Lentokentäntie – Sodankyläntie // Sodankyläntie – Lentokentäntie – opastus kiertotielle – Norvatie 

Kiertotielle on opasteet ja Norvatien sulkupaikoilla liikenteenohjaus. Kiertotie pidentää ajoaikaa kyseisellä tieosuudella noin 5–10 minuuttia.

Yli 4 metriä korkeilla ajoneuvoilla kiertotietä käyttävien tulee olla yhteydessä Rovaniemen lennonjohtoon (p. 016 363 6612). Ajaminen on sallittua ainoastaan lennonjohdon luvalla. Lupa on mahdollista saada, mikäli pohjoisen suunnasta kiitotielle 21 ei ole lähestyvää lentoliikennettä (odotusaika on noin 15 min).

Hälytystehtävissä liikkuville viranomaisille avataan pääsy varalaskupaikan läpi. Hälytysajossa olevien on ilmoitettava mahdollisuuksien mukaan läpiajotarpeestaan Lapin lennoston kenttätoiminnanjohtajalle numeroon 0299 210 051.

Kulku maantien 9523 varrella sijaitseville kiinteistöille sallitaan; ainoastaan Norvatien varalaskupaikan kohta on kokonaan suljettu liikenteeltä ja yleisöltä. 

Tieosuus voidaan harjoitustilanteesta riippuen avata liikenteelle ennen virallisen sulkuajan loppumista. Mikäli tie avataan etuajassa Lapin lennosto tiedottaa asiasta ainakin sosiaalisen median kanavissaan (X: @Laplsto, Facebook: Lapinlennosto).

Alueita harjoituskäytössä Rovaniemellä ja Pudasjärvellä

Lapin lennosto on tehnyt Puolustusvoimista annetun lain 14 §:n ja 15 §: perusteella päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä puolustusvoimien sotilaalliseen harjoitustoimintaan sekä liikkumisen rajoittamisesta harjoituskäyttöön otetuilla alueilla Hanki 24 -harjoituksessa. Päätös koskee Rovaniemen ja Pudasjärven alueella olevia 26.2.-2.3.2024 puolustusvoimien harjoituskäyttöön tarvittavia alueita. 

Alueella liikkuu harjoittelevia joukkoja ja kansalaisten liikkumista voidaan rajoittaa. Harjoitusalueella asuvat henkilöt pääsevät koteihinsa ja esimerkiksi mökeilleen normaalisti, mutta henkilötarkastuksiin ja kulunvalvontaan on syytä varautua; henkilöllisyystodistus on hyvä pitää mukana alueella liikuttaessa.

Yleistiedoksianto – Lapin lennoston päätös 21.12.2023 (Hanki 24 -harjoitusalueet Rovaniemellä ja Pudasjärvellä)

Lisätietoja: Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Petteri Puusa, [email protected], p. 0299 800 / vaihde

Lappi Pohjois-Pohjanmaa Pudasjärvi Rovaniemi Rovaniemi
´