Hyppää sisältöön

Puolustusyhteistyö muiden Hornet-käyttäjien kanssa tukee oman toiminnan jatkuvaa kehittämistä

Ilmavoimat
3.6.2021 15.16
Tiedote
Ilmavoimien ja Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät Karjalan lennostossa.
Ilmavoimien ja Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät Karjalan lennostossa. Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki.

Karjalan lennostossa vieraileva Yhdysvaltain merijalkaväen 2. lennoston (2nd Marine Aircraft Wing) hävittäjälentolaivue 115 (Marine Fighter Attack Squadron 115, VMFA-115) lentää Suomen ilmavoimien tavoin F/A-18 Hornet -kalustolla.

Hävittäjätaktiikka, ilmataistelutekniikat ja toimintatavat määräytyvät eri maissa kansallisten tehtävien ja toimintaympäristön mukaisesti. Laivuevierailut tarjoavat hyvän tilaisuuden ruohonjuuritason tiedonvaihtoon ja erilaisten toimintatapojen vertailuun. Yhteistyö ja tiedonvaihto muiden Hornet-kalustolla operoivien maiden kanssa on olennainen osa oman toiminnan jatkuvaa kehittämistä.

‒ Yhdysvaltain lentävistä puolustushaaroista merijalkaväki on ajatusmaailmaltaan ja toimintakulttuuriltaan kaikkein lähimpänä Suomen ilmavoimia. Molempien taistelutavassa korostuu liikkuvuus sekä valmius hajautettuun tukeutumiseen erilaisissa olosuhteissa. Sekä meillä Ilmavoimissa että Yhdysvaltain merijalkaväessä ohjaajien ja lentotekniikan henkilöstön yhteistyö on erittäin tiivistä, kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm.

‒ Laivuevierailu tarjoaa hyvän tilaisuuden hävittäjätaktiikan, ilmataistelutekniikoiden ja toimintatapojen kehittämiseen. Suomen ilmavoimat ja Yhdysvaltain merijalkaväki lentävät samalla kalustolla, mutta erilaisissa toimintaympäristöissä. Suomessa keskiössä on oman ilmatilan suojaaminen, Yhdysvaltain merijalkaväen hävittäjät suojaavat maalla ja merellä liikkuvia merijalkaväen joukkoja. Erilaisten tehtävien takia taktiikoissa, tekniikoissa ja toimintatavoissa on pieniä eroja, joista voimme laivuevierailun yhteydessä hakea oppia omaan toimintaan, Böhm jatkaa.

Ilmataisteluharjoitteluun keskittyvässä lentotoiminnassa on mukana yhteensä 20 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kymmenen sekä Suomesta että Yhdysvalloista. Ensimmäiset lentokierrokset koostuvat tutustumislennoista ja lähi-ilmataistelun harjoittelusta. Laivuevierailun edetessä siirrytään laajempiin kokonaisuuksiin, jolloin koneita on ilmassa enemmän ja harjoittelussa keskitytään näköetäisyyden ulkopuolella tapahtuvaan ilmataisteluun. Osaan lentokierroksista osallistuu Hornetien lisäksi Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Yhdysvaltain merijalkaväen KC-130J Super Hercules.

Laivuevierailu näkyy ja kuuluu tavanomaista vilkkaampana lentotoimintana arkipäivisin 2.‒18.6.2021 kello 8‒17 välisenä aikana. Päivittäin lennetään 2‒3 lentokierrosta, jotka suuntautuvat Kuopion länsi-, pohjois- ja itäpuolella sijaitseville harjoitusalueille.