Hyppää sisältöön

Ruska 20 -harjoituksessa mukana yli 60 lentokonetta ja 4 800 sotilasta

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 17.9.2020 9.30
Tiedote
F/A-18 Hornet.
F/A-18 Hornet Rovaniemellä. Kuva: Ilmavoimat / Minna Pyykönen.

Ilmavoimat järjestää Ruska 20 -ilmaoperaatioharjoituksen 28.9.‒6.10.2020. Puolustushaaran vuoden pääsotaharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat on mukana harjoituksessa.

Ruska 20 on Ilmavoimien suurin harjoitus vuonna 2020. Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta, sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan. 

Ruska 20 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä 4 800 henkilöä, joista noin 2 500 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan osapuoleen. Skenaario kehittyy reaaliaikaisesti, joten lentotoimintaa voi olla kaikkina vuorokauden aikoina. 

‒ Ruska 20 osoittaa Ilmavoimien korkeaa valmiutta Suomen alueellisen koskemattomuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen 24/7 kaikissa tilanteissa. Harjoituksessa kantahenkilökunta, varusmiehet ja reserviläiset toimivat poikkeusolojen tehtävissään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

‒ Harjoituksessa noudatetaan koronaviruksesta johtuvia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita. Ilmavoimat seuraa COVID-19-tilanteen kehitystä jatkuvasti, ja tarvittaessa muutamme harjoituksen toteutustapaa lyhyellä varoitusajalla. Ruskan kaltaiset joukkojen harjoitukset ovat tärkeitä, jotta osaaminen ja valmius säilyvät kaikissa olosuhteissa. Harjoitusjoukkojen terveys ja turvallisuus ovat keskiössä, joten toteutamme harjoituksen tilanteen edellyttämällä tavalla, Keränen jatkaa.

Enimmillään harjoituksessa on mukana yli 60 lentokonetta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Ruska 20 on myös osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Ruotsin ilmavoimista on mukana JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat pääasiassa Rovaniemelle sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat ovat käytössä koko harjoituksen ajan. Tukikohtien ympäristössä toimii harjoitukseen osallistuvia joukkoja, ja harjoituskäyttöön otetuilla alueilla on liikkumisrajoituksia. Lentotoimintaa on eniten 2.‒6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät. 

Ruska 20 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä vähintään 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. Harjoituksen lentotoiminta alkaa 28.9. kello 12 ja päättyy 6.10. kello 18 mennessä.

Seuraa #Ruska20-harjoitusta Ilmavoimien sosiaalisen median kanavissa:

Reserviläinen - vain terveenä harjoitukseen!

Koronaviruksen (COVID-19) takia Puolustusvoimat on tehnyt tänä vuonna muutoksia kantahenkilökunnan, varusmiesten ja reserviläisten koulutus- ja harjoitusjärjestelyihin. Muutoksilla mahdollistetaan valmiuden säilyminen ja koulutustavoitteiden saavuttaminen. 

Ruska 20 -harjoituksessa noudatetaan valtioneuvoston ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) antamia suosituksia käsi- ja yskimishygienian sekä suojaetäisyyksien suhteen. Harjoituksessa huomioidaan lisäksi Puolustusvoimien COVID-19-epidemian mukaiset valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rajoitteet. Ilmavoimat seuraa COVID-19-tilanteen kehitystä jatkuvasti, ja tarvittaessa harjoituksen toteutustapaa muutetaan lyhyellä varoitusajalla.

Ohjeita Ruska 20 -harjoitukseen käsketyille reserviläisille:

 • Älä tule sairaana harjoitukseen!
 • Noudata THL:n maskisuositusta, mikäli saavut harjoitukseen julkisilla kulkuneuvoilla.
 • Puolustusvoimat on varannut maskeja reserviläisille harjoituksen ajaksi. Voit myös ottaa omia kasvomaskeja mukaan.
 • Puolustusvoimat suosittelee Koronavilkku-sovelluksen asentamista henkilökohtaiseen puhelimeen.
 • Ota yhteys omaan aluetoimistoosi, jos
  • tunnet olevasi sairas ennen harjoituksen alkua.
  • kuulut COVID-19-riskiryhmään.
  • samassa taloudessa asuvalla perheenjäsenelläsi on ylähengitystieinfektion oireita, eikä negatiivista COVID-19 PCR-testitulosta ole tiedossa.
  • olet matkustanut harjoitusta edeltävien 14 vuorokauden aikana matkustusrajoitusmaihin.
´