Hyppää sisältöön

Ruska 22 -harjoitus näkyy ja kuuluu Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla viikolla 40

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 22.9.2022 16.20
Tiedote
Kaksi F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjää kiitoradalla, taustalla syksyistä metsää
F/A-18 Hornet. Kuva: Puolustusvoimat

Ilmasotakoulu osallistuu Ilmavoimien Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoitukseen noin 1180 henkilön kokonaisvahvuudella, joista noin 850 on reserviläisiä.

Ilmasotakoulu operoi Jyväskylän Tikkakosken tukikohdasta sekä Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentiltä. Tikkakoski on harjoituksen toinen päätukikohta Rovaniemen ohella. Harjoituksen tavoitteena on henkilökunnan ja reserviläisten osaamisen kehittäminen poikkeusolojen tehtävissä Ilmavoimien taistelutavan mukaisesti. Ruskassa harjoitellaan vaativia tukikohta- ja ilmataisteluoperaatioita.

Tukikohtien lähialueet on otettu tilapäisesti harjoituskäyttöön Ilmasotakoulun päätöksellä siten kuin 15.6.2022 annetussa yleistiedoksiannossa on ilmoitettu. Ilmasotakoulu rajoittaa ja tarvittaessa kieltää liikkumisen tilapäisesti harjoituskäyttöön otetuilla alueilla. Alueiden rajat on esitetty yleistiedoksiannossa.

Harjoitus aiheuttaa lentomelua tukikohtien ympäristössä. Lisäksi tukikohtien lähialueiden yleisellä tiestöllä on normaalia enemmän Puolustusvoimien ajoneuvoliikennettä.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa 3.10. kello 12 ja päättyy 8.10. kello 15 mennessä. Ilmasotakoulun käytössä olevissa tukikohdissa lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22 mennessä. Tikkakosken tukikohdassa toimintaa on koko harjoituksen ajan, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentillä tilanteenmukaisesti harjoituksen edetessä. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.
 

´