Hyppää sisältöön

Ruska 22 -harjoituksessa mukana 50 lentokonetta ja 3 700 sotilasta

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 20.9.2022 10.20
Tiedote
F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet. Kuva: Puolustusvoimat.

Ilmavoimat järjestää Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoituksen 3.‒8.10.2022. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 50 lentokonetta ja noin 3 700 henkilöä eri puolilla Suomea.

Ruska 22 on Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana harjoituksessa, joka näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata. Tänä vuonna koulutetaan erityisesti Lapin lennoston ja Ilmasotakoulun reserviläisiä, joten harjoituksen päätukikohdat ovat Rovaniemi ja Jyväskylän Tikkakoski. 

Ruska 22 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä noin 3 700 henkilöä, joista noin 2 400 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon. Koneet tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti useille lentopaikoille eri puolilla Suomea. 

‒ Ruska 22 on tärkeä harjoitus erityisesti Ilmavoimien reserviläisten kouluttamisen kannalta. Reserviläisistä koostuvat joukot ovat keskeinen osa hajautettua ja liikkuvaa taistelutapaamme. Ruskan kaltaiset harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät valmiuttamme toteuttaa vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkostoa hyödyntäen, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo

Lentotoimintaa ympäri vuorokauden 5.‒8. lokakuuta

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjiä. Rovaniemelle tukeutuva ruotsalainen lento-osasto on mukana harjoituksessa osana Suomen ilmapuolustusta ja harjoittelee suomalaisessa tukikohdassa toimimista. 

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rovaniemi ja Tikkakoski. Harjoituksen aikana puolustavan joukon hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Oulun, Pudasjärven, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentille sekä Kallaxin tukikohtaan Ruotsin Luulajassa. Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Kemin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaavat hävittäjät puolestaan operoivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta. 

Ruska 22 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen yllä yli 10 kilometrin korkeudessa. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. 

Harjoituksen lentotoiminta alkaa 3.10. kello 12 ja päättyy 8.10. kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 3.‒4.10. lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta 5.10. eteenpäin lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina.

´