Ilmavoimien lentotoimintaa Turku Airshow’ssa ja Jukolan viestin yhteydessä

Ilmavoimat 13.6.2019 14.31
Tiedote

Ilmavoimat osallistuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen sekä lentävällä että maanäyttelykalustolla ja suorittaa ylilentoja sekä esittelylennon Jukolan viestin yhteydessä. Lentotoiminnalla on säävaraus.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä lennettävä soolo nähdään Turussa 15. ja 16. kesäkuuta 2019. Kuva: Ukko Juntunen

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Turku Airshow 15.–16. kesäkuuta Turun lentoasemalla

Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksessä ilmavoimilta nähdään muun muassa F/A-18 Hornet -soolo, ilmavoimien virallisen taitolento-osaston Midnight Hawksin esityslento sekä Hawk-soolo.

Ilmavoimilla on näytöksessä esillä kalustoa myös maanäyttelyssä, jossa on mukana on esimerkiksi ilmasta maahan -aseistuksella varustettu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä. Ilmavoimien toimintaan, uramahdollisuuksiin ja varusmiespalvelukseen ilmavoimissa voi tutustua ilmavoimien esittelypisteellä. Esittelypisteellä on myös lentosimulaattoripeli, jolla pääsee testaamaan virtuaalisesti taitojaan Hornetin ohjaamisessa.

Jukolan viesti -suunnistustapahtuma 15.–16. kesäkuuta Kangasalla

Jukolan viesti järjestetään 15.–16. kesäkuuta  Kangasalan Heponiemen alueella. Ilmavoimat suorittaa Jukolan viestin yhteydessä ylilentoja Casa C-295M -kuljetuskoneella ja esittelylennon F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä 15. kesäkuuta.

Jukolan viestin puolustusvoimallisista tukitoimista vastaa tänä vuonna ilmavoimat ja tukitoimien käytännön toteutusta johtaa Satakunnan lennosto. Puolustusvoimat vastaa tapahtumassa erityisesti maastorastien tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta sekä puolijoukkuetelttojen pystytyksestä ja purkamisesta. Kilpailukeskukseen pystytetään myös puolustusvoimien kalustonäyttelyalue, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua muun muassa ilmavoimien kalustoon ja toimintaan.

Kangasala SK ja ilmavoimat allekirjoittivat Kangasala-Jukolan yhteistyösopimuksen puolustusvoimien tukitoimista Tikkakoskella 23. lokakuuta 2018. Sopimuksen allekirjoittivat ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen, Satakunnan lennoston komentaja eversti Petteri Seppälä ja kilpailun johtaja Harri Virta sekä kilpailun varajohtaja Ilari Grönholm. Yhteistyösopimus perustuu puolustusvoimien ja Kaukametsäläiset ry:n väliseen sopimukseen vuosille 2019–2021.

Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma. Kangasala-Jukolan ilmoittautuminen päättyi 29.5. ja samalla kirjattiin uusi Jukolan viestin osanottajaennätys, 20 592 suunnistajaa. Venlojen viestiin on ilmoittautunut yhteensä 1 718 joukkuetta, mikä on lähes sata joukkuetta enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös Jukola-seitsikoita ilmoittautui mukaan ennätysmäärä, kaikkiaan 1 960 joukkuetta. Kangasala-Jukolaan on ilmoittautunut joukkueita 23 eri maasta.

Vuonna 2019 järjestettävä tapahtuma on 71. Jukolan viesti ja 42. Venlojen viesti. Puolustusvoimat on toiminut Jukolan viestin pääyhteistyökumppanina jo 15 vuotta.

Jukolan viesti -suunnistustapahtumaa voi seurata muun muassa puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteella #jukola.