Yhdysvaltain kansalliskaartin laivuevierailu Karjalan lennostossa

Karjalan lennosto 11.5.2016 14.31
Tiedote

Yhdysvaltain kansalliskaartin F-15 -hävittäjäosaston laivuevierailun lentotoiminta käynnistyi maanantaina 9. toukokuuta Karjalan lennostossa. Vierailun lentotoiminta alkoi ilmataistelukoulutuslentokierroksilla, joiden vaativuusaste ja laajuus lisääntyvät vierailuviikkojen kuluessa nousujohteisesti.

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin (Oregon ANG) laivuevierailu Karjalan lennostoon alkoi perjantaina 6. toukokuuta, kun vierailuun osallistuvat 173. hävittäjälennoston (173rd Fighter Wing) Boeing F-15 -hävittäjät ja niitä tukeva KC-135 -tankkauslentokone saapuivat Rissalan tukikohtaan mukanaan 150-henkinen yhdysvaltalaisosasto. Vierailua edeltävällä viikolla Rissalaan saapui myös yhdysvaltalaisosaston materiaalia Boeing C-17 -kuljetuskoneiden tuomana.

Vierailevan joukko-osaston kaluston ja henkilöstön saavuttua Karjalan lennosto ja kansalliskaarti aloittivat lentotoiminnan käynnistämiseksi tarvittavat valmistelut. Monikansallisesta yhteistyöstä aiempien vierailujen sekä kansainvälisten lentotoimintaharjoitusten yhteydessä kerätyn kokemuksen ansiosta valmistelut etenivät mutkattomasti, ja laivuevierailun lentotoiminta pääsi käynnistymään suunnitellusti maanantaina 9. toukokuuta.

Jo ensimmäisenä lentopäivänä Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n Hornet-monitoimihävittäjät ja kansalliskaartin F-15:t lensivät kaksi ilmataisteluharjoitteluun keskittyvää lentokierrosta.

Ensimmäisen vierailuviikon keskiviikkoon mennessä lentokierroksia oli kertynyt jo puolenkymmentä. Samalla laivuevierailuun osallistuvien lento-osastojen johtajille, Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Tömi Böhmille ja Oregon ANG:n 173. hävittäjälennoston komentaja eversti Jeff F. Smithille oli jo ehtinyt muodostua kokonaiskuva siitä, minkälaista hyötyä ja oppia laivuevierailu ja sen aikana tapahtuva lentotoiminta antaa osallistujilleen.

- Laivuevierailun aikana lennämme yhdessä ilmataistelulentoja, joihin liittyen käymme yhdessä läpi tehtävänvalmisteluvaiheen ja sen purun. Lisäksi käymme keskusteluja taistelutekniikan ja -taktiikan kehittämisestä, kertoo everstiluutnantti Böhm. - Tämä kaikki auttaa meitä kehittämään suorituskykyämme ja toimintatapojamme.

Laivuevierailun lentotoiminta on suunniteltu voimakkaan nousujohteiseksi sekä laajuudeltaan että vaativuudeltaan. Ensimmäisillä lennetyillä kierroksilla Hornetit ja F-15:t kohtasivat ilmassa pieninä osastoina. Tulevien päivien aikana osastojen koko ja lentotehtävien vaativuus kasvaa. Vierailun harjoittelu huipentuu toisella viikolla laajaan Ruotsin ilmavoimien kanssa yhteistoiminnassa järjestettävään Cross Border -kierrokseen, jossa Karjalan lennoston Hornetien ja kansalliskaartin F-15:ien yhteisosasto kohtaa Lapin lennoston Rovaniemen tukikohdasta sekä Luulajan tukikohdasta toimivien suomalaisten Hornetien ja ruotsalaisten Gripenien muodostaman harjoitusvastustajan.

Nousujohteinen harjoittelun on myös kansalliskaartin eversti Smithin mukaan laivuevierailun parasta antia.

- 173. hävittäjälentolaivueen tehtävä on kouluttaa F-15 C/D -ohjaajia operatiivisten joukko-osastojen tarpeisiin. Meille tulee tilaisuus vierailla toisella kalustolla operoivan laivueen luona ehkä kerran kahdessa-neljässä vuodessa. Siksi mahdollisuus lentää kierroksia huippukalustolla toimivien Hornet-valmiusohjaajien kanssa on kouluttamillemme ohjaajille erinomainen tilaisuus oppia uutta.

Lentotoimintaa 20. toukokuuta asti

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n isännöimän vierailu ja sen lentotoiminta jatkuu 20.toukokuuta asti.

Vierailun aikainen lentotoiminta ajoittuu laivuevierailuviikkojen arkipäivinä aikavälille kello 8–16 suuntautuen Rissalan tukikohdan itä- ja länsipuolisille harjoitusalueille sekä Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle. Vierailun lentotoiminnan yhteydessä käytetään koneiden omasuojakalustoon kuuluvia soihtuja, jotka saattavat näkyä maassa kirkkaina valoilmiöinä. Lisäksi harjoitustoimintaan voi liittyä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina. Mahdolliset yliäänilennot suoritetaan Vaasan, Oulun ja Kokkolan edustan merialueilla. Harjoitustoimintaan voi sisältyä myös ilmatankkauslentoja.

Lisätietoja vierailusta: Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Joni Mahonen, p. 0299 800 (vaihde)

Lue myös: Yhdysvaltain kansalliskaartin lento-osaston laivuevierailu Karjalan lennostoon