FI EN

Hornet-soolo RIAT-lentonäytökseen Isoon-Britanniaan

Ilmavoimat 12.7.2018 10.24
Tiedote

Lentonäytöksissä ja yleisötapahtumissa kesäisin nähtävä ilmavoimien Hornet-soololentoesitys on saanut tunnustusta taidokkuudestaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Heinäkuun puolivälissä Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n kapteeni Lauri Mäkisen lentämä soololentoesitys nähdään Royal International Air Tattoo -lentonäytöksessä Ison-Britannian Fairfordissa.

Hornet-monitoimihävittäjä soihduttaa esityslennolla

Perjantaista sunnuntaihin 13.–15. heinäkuuta järjestettävä Royal International Air Tattoo eli RIAT on eräs maailman suurimmista lentonäytöksistä. Vuosittain järjestettävään tapahtumaan osallistuu tyypillisesti noin 150 000 kävijää sekä useita satoja sotilasilma-aluksia kymmenien eri maiden asevoimista. Vuonna 2018 RIAT on osa Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Suomalainen sotilasilmailu on heinäkuun 2018 RIAT:ssä esillä monipuolisesti. Tapahtumassa nähdään perjantaina, lauantain ja sunnuntaina 13.–15.7. Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n kapteeni Lauri Mäkisen lentämä Hornet-soololentoesitys. Lisäksi tapahtumassa on mukana kaksi Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteria, joista toinen nähdään lauantaina ja sunnuntaina ilmassa ja toinen koko viikonlopun kestävässä maanäyttelyssä.

Ilmavoimien Hornet-soololentoesitys on vieraillut RIAT:ssä edellisen kerran vuonna 2015, jolloin monitoimihävittäjän kykyjä esitteli yleisölle tapahtuman parhaan sooloesityksen palkinnonkin pokannut kapteeni Ville Uggeldahl. Tuolloin tapahtumassa vieraili myös tämän kauden esityslentäjä kapteeni Mäkinen, jolla onkin jo alustava tuntuma siihen mitä Fairfordilta ja sen yleisöltä voi odottaa.

– Kävin RIAT:ssä vuonna 2015 katsojana, joten tiedän kuinka iso tapahtuma on. Siinä suhteessa odotukset ovat korkealla. Säät Britanniassa vaihtelevat paljon, mutta toivotaan, että ensi viikonloppua ne ovat suotuisat. On mukava päästä lentämään isoon tapahtumaan Suomen lipun alla, kapteeni Mäkinen toteaa.

Vuoden 2018 Hornet-soololentoesitys on jo ehtinyt ihastuttaa koti- ja ulkomaisia lentonäytösyleisöjä lukuisissa tapahtumissa. Keväällä näytöskauden avasivat ilmavoimien joukko-osastojen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat sekä Utin jääkärirykmentin avoimen oven päivät, joita seurasi kesäkuussa Ilmavoimat 100 -vuotta juhlalentonäytös Tikkakoskella. Kansainvälisistä tapahtumista ensimmäisenä oli vuorossa kesäkuussa järjestetty Danish Air Show Tanskan Aalborgissa.

Kapteeni Mäkisen mukaan myös RIAT:n yleisö voi odottaa näkevänsä Fairfordissa Hornet-soolon tuttuja valttikortteja kuten suurilla kohtauskulmilla tapahtuvaa tiukkaa liikehdintää.

– Esityslentoalueen pitäisi mahdollistaa hyvin omien sarjojen lentämisen ilman rajoituksia. Lähden siis ajamaan jo tutuksi tullutta sarjaa aggressiivisesti, mutta tarkasti, kapteeni Mäkinen toteaa.

 

RIAT 2018:n kotisivu

Ilmavoimat lentonäytöksissä ja yleisötapahtumissa vuonna 2018