Midnight Hawks

Midnight Hawks on Suomen Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella lentävä ryhmä on esitellyt ilmavoimien lentotoiminnan huippuosaamista koti- ja ulkomaisissa ilmailutapahtumissa vuodesta 1997 lähtien.

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja merkkivuosi myös 20 vuotta Midnight Hawks -nimellä toimineelle ilmavoimien taitolento-osastolle. Midnight Hawks kunnioittaa Suomen 100-vuotiasta historiaa esittelemällä 2017 joutsenlentomuodon. Midnight Hawksin kansainvälisesti tunnettu tavaramerkki on tiukka neljän Hawkin vinoneliömuodostelma. Nimensä osasto on saanut bravuuristaan, joka esitettiin Kauhavalla vuosittain järjestettävässä Lentäjien juhannuksen lento-ohjelmanumerona.

Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolento-osasto kaudella 2017.

Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolento-osasto kaudella 2017. Kuvassa vasemmalta kapteenit Marc Fuss, Heikki Kankkio, Vesa Loukko ja Tapani Parvio.

Kalusto

Kalustona osastolla on BAE (British Aerospace) Hawk mk.51A. Hawk on maailmalla laajasti käytössä oleva suihkuharjoituskone, jota käyttää myös moni muu taitolento-osasto. (Red Arrows, Saudi Hawks) Esityskauden ulkopuolella osaston koneet ovat normaalissa lentokoulutuskäytössä, ja niillä koulutetaan Ilmavoimien ohjaajaoppilaat valmiiksi Hornet-lentokoulutusta varten.

Osaston jäsenet

Osastoon kuuluvat ohjaajat työskentelevät lennonopettajina Ilmasotakoululla. Osaston toiminta tapahtuu heidän päätoimensa ohella. Osastossa lentäminen vaatii kovaa harjoittelua ja sitoutumista, mutta Midnight Hawksiin valituksi tuleminen on kunniatehtävä, josta ei kieltäydytä.

Tyypillisesti Midnight Hawksissa lennetään vähintään kaksi näytöskautta. Edellytyksenä ryhmään pääsemiselle on halukkuuden lisäksi riittävä lentokokemus, vähintään tuhat tuntia suihkukonekalustolla.

Numerot määräävät ohjaajan paikan osaston esitysmuodostelmassa. Lisäksi osastolaisilla on vastuullaan myös muita numeroon liittyviä tehtäviä kuten yhteydenpitoa faneihin tai vaikkapa esityksen musiikkivalinnat.

#1 Johtaja/Leader kapteeni Marc Fuss

Kun uusi ohjaaja siirtyy näytöskokoonpanoon, voi hän lentää kokemuksensa mukaisesti mitä tahansa koneista numero 2-4. Ainoastaan numero 1 on varattu aina useamman vuoden ajan Midnight Hawksissa lentäneelle osaston johtajalle.

#2 Vasen siipi/Left wing kapteeni Heikki Kankkio

#3 Oikea siipi/Right wing kapteeni Vesa Loukko

#4 Takamies/Slot kapteeni Tapani Parvio

#7 Tulevan kauden ohjaaja/Rookie yliluutnantti Juho Tervahartiala

Ensimmäisen kautensa uusi ohjaaja viettää Midnight Hawks jäsenenä numero 7 toimintaan tutustuen ja osastotaitolentoon valmentautuen, mutta ei vielä esityksissä lentäen. Numero 7 voit kuulla kaiuttimista näytösten aikana, sillä hänen tehtäviin kuuluu mm. Midnight Hawks -taitolentoesityksen selostaminen.

#0 Valvoja/Supervisor kapteeni Jonne Hovilainen

Lentävän kokoonpanon lisäksi Midnight Hawksiin kuuluu kuudeskin kokenut Hawk-ohjaaja, jäsen numero 0, joka toimii osaston valvojana. Hänen tehtäviinsä kuuluu valvoa lentotoiminnan turvallisuutta ja kehittää esitystä. Lentonäytösten aikana numero 0:n voi bongata kentän laidalta antamassa radioitse ohjeita osaston ykköskoneelle.

#10 Tekninen johtaja Kimmo Hantula

Taivaalla esiintyvien Midnight Hawkien tukena on myös tekninen johtaja, Midnight Hawks jäsen numero 10, joka yhdessä vaihtuvan lentotekniikan ammattilaisryhmänsä kanssa vastaa osaston lentokaluston huoltamisesta ja ylläpidosta näytösten aikana. Kaiken kaikkiaan neljän esitys-Hawkin ja yhden varakoneen tekniikasta vastaa kuusihenkinen Lentotekniillalaivue 41:n henkilöstöstä koottu ryhmä.

Kauden 2017 esityslentosarja

Osasto suunnittelee itse ohjelman vuosittain, edelliskausien pohjalta. Tämän vuoden ohjelmassa on pyritty lisäämään näyttävyyttä eri lentomuotoja käyttämällä.

Kuitenkin tiivis timanttimuodostelma, jossa koneiden välinen etäisyys on 2 metriä, säilyy edelleen osaston kansainvälisesti tunnettuna tavaramerkkinä. Suomen 100v juhlavuotta osasto halusi kunnioittaa kehittämällä tiiviin joutsen-lentomuodon, joka tullaan myös taivaalla näkemään. Muodossa kaksi konetta muodostaa joutsenen kaulan, kahden muun koneen kuvatessa lentävän joutsenen siipiä.

Esityksen aikana koneiden nopeus on n. 500-800km/h, ja G-voimia ohjaajat tuntevat n. 6:n G:n verran. Esityksen sisältö on riippuvainen pilvikorkeudesta: Esitys vaatii minimissään 300m pilvikorkeuden, ja täyden hyvä kelin sarjan voi lentää mikäli pilvet ovat 2 km korkeudella.