Hyppää sisältöön

Pääesikunnan päällikkö vieraili Romaniassa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 18.7.2024 18.06
Tiedote
Kuvassa vasemmalla Romanian asevoimien varakomentaja, kenraaliluutnantti Dragoş-Dumitru Iacob. ja oikealla Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen vieraili Romaniassa 16.–18. heinäkuuta 2024. Vierailua isännöi Romanian asevoimien varakomentaja, kenraaliluutnantti Dragoş-Dumitru Iacob.

Vierailunsa aikana kenraaliluutnantti Virtanen tapasi Romanian asevoimien johtoa ja tarkasti Naton tehostettuun läsnäoloon osallistuvan suomalaisen lento-osaston. Vierailuohjelmaan sisältyi myös tapaaminen suurlähettiläs Leena Liukkosen kanssa. 

Keskusteluissa Romanian asevoimien kanssa käsiteltiin muun muassa Mustanmeren alueen sotilaallista tilannetta, Romanian asevoimien kehittämistä ja Romanian kokemuksia puolustuksensa integroimisesta osaksi liittoumaa. 

Kenraaliluutnantti Virtanen painottaa liittolaismaiden välisen vuoropuhelun merkitystä: 

- Kiitän kenraaliluutnantti Iacobia ja kaikkia osallistuneita hyvistä keskusteluista ja antoisasta vierailusta. Liittolaisina on tärkeää, että vaihdamme näkemyksiä ja muodostamme yhteistä käsitystä turvallisuusympäristön kehittymisestä Naton itäisellä sivustalla. Suomi on vahvasti sitoutunut Naton 360 asteen turvallisuuteen, mistä osoituksena toimii muun muassa hävittäjäosastomme läsnäolo Romaniassa. Toimiessamme yhdessä liittolaistemme kanssa olemme vahvempia.


Naton ilmapuolustuksen rauhan ajan tehtäviä toteutetaan Air Policing ja Air Shielding -toiminnoilla. Air Shielding -toiminta käsittää hävittäjien ja ilmatorjuntayksiköiden tehostetun läsnäolon Naton itäisissä jäsenmaissa. 

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat tehostettuun läsnäoloon 3.6.‒31.7.2024 Romaniassa. Suomalaiset hävittäjät päivystävät vuoroviikoin Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon-hävittäjien kanssa. Romaniassa palvelevan suomalaisen osaston vahvuus on seitsemän F/A-18 Hornet -hävittäjää ja noin 90 sotilasta.

Kuvassa vasemmalla Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen ja oikealla suomalaisen hävittäjäosaston komentaja, majuri Toni Vanhatalo. 

Kenraaliluutnantti Virtanen korostaa suomalaisen osaston tärkeää tehtävää ja erinomaista suoriutumista:

- Suomen osallistuminen Naton Air Shielding -operaatioon on osoitus siitä, että Suomi kantaa vastuuta koko puolustusliiton turvallisuudesta. Joukon toiminnasta saatu palaute on ollut erinomaista, mistä haluan kiittää osallistunutta henkilöstöä. Olemme Puolustusvoimina saaneet arvokasta kokemusta tämänkaltaiseen tehtävään osallistumisesta, jota voimme hyödyntää jatkossa.

Kenraaliluutnantti Iacob kiittää kenraaliluutnantti Virtasta vierailusta: 

- Oli kunnia saada kenraaliluutnantti Virtanen vieraaksemme Romaniaan. Saimme mahdollisuuden ilmaista kiitollisuutemme Puolustusvoimien panoksesta pelotteen, puolustuksen, liittouman ja Mustanmeren alueen hyväksi. Sain myös tilaisuuden onnitella Suomea Nato-jäsenyydestä sekä vaihtaa näkemyksiä erilaisista turvallisuuskysymyksistä ja haasteista liittoutuman itäisellä sivustalla. Kenraaliluutnantti Virtasen vierailu avasi myös uusia tapoja jatkaa yhteistyötä kahdenvälisesti ja Naton sateenvarjon alla.

Lisätietopyynnöt: 


Puolustusvoimien mediapalvelu: [email protected] / p. 0299 510 975

Lisätietoa Air Shielding -tehtävistä:
Tehostettuun läsnäoloon osallistuvien hävittäjäosastojen tehtäviin sisältyy ilmavalvonnan päivystystoimintaa, partiolentoja Naton integroidun ilma- ja ohjuspuolustuksen johdossa sekä harjoitustoimintaa ja liittokunnan yhteisen pelotteen ylläpitämistä. Naton ilmapuolustuksen tehostettu läsnäolo Mustanmeren alueella täydentää Romanian ja Bulgarian ilmavoimien suorituskykyjä. Lue lisää: Ilmavoimat osallistuu Nato-tehtäviin Romaniassa kesällä 2024 - Ilmavoimat


 

´