Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

ACE 19 -harjoitus onnistui turvallisesti ja tehokkaasti

Ilmavoimat
5.6.2019 17.08
Tiedote

Euroopan suurimpiin lentotoimintaharjoituksiin lukeutuva Arctic Challenge Exercise 19 on päättynyt. Harjoitus järjestettiin nyt neljättä kertaa ja se keräsi taivaalle lähes sata hävittäjää.

Kuva Ilmavoimat / Minna Pyykönen.

ACE 19 antoi osallistuville joukoille mahdollisuuden harjoitella laajamittaisen ilmaoperaation suunnittelua ja toteutusta todenmukaisessa toimintaympäristössä, jossa olivat mukana monipuolisesti nykyaikaisen ilmasodankäynnin erityyppiset ilma-alukset ja joukot.

Harjoituksen kansallisena tavoitteena Suomessa oli muun muassa kehittää yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa haastavassa uhkaympäristössä sekä harjoitella isäntämaatuen antamista Rovaniemen tukikohdassa.

"Harjoitus antoi arvokasta kokemusta vaativien monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja toteutuksesta Ilmavoimien henkilöstölle. Isäntämaan tuen toteutus mahdollisti harjoitusjoukon tukeutumisen Rovaniemen tukikohtaan suunnitellusti.", kertoo harjoituksen kansallisena johtaja toiminut eversti Antti Koskela Lapin lennostosta.

"Ilmavoimien yhteistoimintakyky monikansallisessa ilmaoperaatiossa on korkealla tasolla ja olemme haluttu ja arvostettu harjoituskumppani.", eversti Koskela summaa harjoituksesta saatua antia.

Mutta kehitettävääkin jäi.

"Seuraaviin harjoituksiin kehitetään ilmaoperaation analysointia sekä menetelmien että välineiden osalta, jotta kustannustehokkaasta harjoituksesta saadaan jatkossa vielä enemmän oppia.", eversti Koskela jatkaa.

Harjoitukseen osallistui jopa 140 ilma-alusta yhdeksän eri maan asevoimista. Monitoimihävittäjien lisäksi mukana on kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä kuljetus- ja pelastushelikoptereita. ACE 19:n päätukikohtina toimivat Norjan Bodö, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi. Harjoitusviikoilla lennettiin maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä.

Suomen Hornetit harjoittelemassa ilmatankkausta ACE 19 -harjoituksessa. Kuva Hanne Hernes, Luftforsvarsstaben.

Isäntämaiden Norjan, Ruotsin ja Suomen lisäksi harjoitukseen osallistuivat Alankomaat, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Tanska, Yhdysvallat sekä NATO AWACS-johtokeskuskoneella. Harjoituksen johtovastuussa oli tänä vuonna Ruotsin ilmavoimat, joka suunnitteli ja johti harjoituksen toimeenpanon.

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä Cross Border Training (CBT) -lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.