Hyppää sisältöön

Kring 150 luftfartyg deltar flygövningen ACE 23

Flygvapnet
Utgivningsdatum 5.5.2023 12.15
Pressmeddelande
En finsk F/A-18 Hornet och två tyska Eurofighter-plan.
ACE 23 är en av årets största flygövningar i Europa.

Den sjätte multinationella flygövningen Arctic Challenge Excercise arrangeras under perioden 29.5. - 9.6. Övningen leds i år av Finland.

Kommendören för övningen är finska flygvapnets operationschef överste Henrik Elo. Som biträdande kommendörer för övningen fungerar överste Carl-Fredrik Edström från svenska flygvapnet och överste Andreas Johansen från norska flygvapnet.

Arctic Challenge Excercise är en av årets största flygövningar i Europa. Ca 3000 soldater och 150 flygplan från 14 länders försvarsmakter deltar i den multinationella övningen som leds av Finland, Sverige och Norge. Förutom värdländerna deltar Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Italien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Danmark, Schweiz, Tjeckien och USA samt NATO med AWACS radar- och stridledningsplan.

Finska flygvapnet deltar i övningen med tolv F/A-18 Hornet -multirollsjaktplan samt sambandsflygplan och transportplan. Under övningsveckorna kommer man att måndag till fredag flyga två övningspass per dag, mellan klockan 9 och 18 finsk tid (mellan 8 och 17 norsk och svensk tid). De baser som används under övningen är Birkala och Rovaniemi i Finland, Luleå i Sverige och Örland i Norge.

Övningens flygverksamhet kommer att pågå först och främst i norra delarna av Finland, Norge och Sverige. I Finland pågår flygverksamheten även inom övningsområden mellan Sodankylä och Kajana och mellan Tammerfors, Uleåborg och Vasa samt i havsområdet mellan Vasa och Björneborg.

‒ Arctic Challenge Exercise har etablerat sig som ett nordiskt träningskoncept, som i sin nuvarande form ger deltagarna möjligheten att tillsammans utveckla samverkan mellan fjärde och femte generationens jaktplan och avancerade luftvärnssystem. Övningsområdet är vidsträckt, vilket möjliggör träningen av taktiskt utmanande scenarier med ett stort antal flygplan. Övningen ger det finska flygvapnet utmärkt erfarenhet om planeringen, ledningen och genomförandet av en stor luftoperation, berättar överste Henrik Elo.

Målet med övningen är att tryggt och effektivt öva de deltagande trupperna för gemensam strid i multinationella flygoperationer (COMAO). I övningen utvecklas luftstridsmetoder och taktik mellan de olika jaktplanstyperna. Med hjälp av Cross Border Training-konceptet övas interoperabilitet, arrangemangen för värdlandsstöd och mottagandet av internationellt bistånd.

Övningen, som sedan 2013 arrangerats vartannat år, är en del av NORDEFCO-samarbetet mellan Finland, Norge, Sverige och Danmark. Flygvapnen i de fyra länderna flyger regelbundet gemensamma flygvarv, Cross Border Training (CBT), med tyngdpunkten på luftstridsutbildning där deltagarna opererar från sina hembaser i ländernas norra delar. Detta koncept för kostnadseffektiva samövningar kan tillämpas också på stora flygövningar.

Beväringarna vid Satakunta flygflottilj i Birkala och Lapplands flygflottilj i Rovaniemi deltar i övningen i sina normala dagliga uppgifter. I samband med flygverksamheten används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som klara ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar.

Närmare information om övningen ges av övningsledaren, överste Henrik Elo från Flygstaben, tel. +358 299 800 (växel).

Läs mer: ACE 23 

´