Hyppää sisältöön

DACT 21 -teemaviikko testasi tulevien taistelulentäjien osaamista

Ilmasotakoulu
4.2.2021 17.50
Tiedote
F/A-18 Hornet ja Hawk-suihkuharjoituskone.
F/A-18 Hornet ja Hawk-suihkuharjoituskone DACT 21 -teemaviikolla. Kuva: Ilmavoimat.

Ilmasotakoulun DACT 21 -teemaviikolla Hawk-suihkuharjoituskoneet ovat harjoitelleet F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien kanssa talvisissa olosuhteissa.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n DACT 21 -teemaviikko on testannut Hawk-oppilaiden osaamista talvisissa olosuhteissa. DACT eli Dissimilar Air Combat Training tarkoittaa ilmataisteluharjoittelua erilaisten konetyyppien kesken, joten tulevien taistelulentäjien ohjaamat Hawkit ovat harjoitelleet ilmataistelua Hornetien kanssa.

‒ Hawk-oppilaat ovat suoriutuneet lennoista erittäin hyvin, ja he ovat saaneet näkemystä kaartotaistelusta tiukemmin liikehtivää maalia vastaan. Erityyppisiä koneita vastaan liikehdittäessä oppilaat joutuvat pohtimaan omaa taktiikkaansa uudesta näkökulmasta, kun vastustajan suorituskyky ja asejärjestelmät ovat erilaiset kuin mihin ollaan itse totuttu. Oppilaan on tunnistettava vastustajan vahvuudet ja pyrittävä hyödyntämään mahdollisia heikkouksia, kertoo Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja, everstiluutnantti Lauri Suominen

DACT-lentokierrokset koostuvat pääasiassa näköetäisyyden sisäpuolella tapahtuvasta kaartotaisteluharjoittelusta ("dogfight"), joten harjoittelu vaatii hyvän näkyvyyden toimintakorkeudessa. Maanantaina DACT-kierroksia ei lennetty paksun pilvikerroksen takia, mutta tiistaista lähtien sää on suosinut kaartotaisteluharjoittelua Keski-Suomen taivaalla.

Alkuviikolle ennustetun pilvisen sään takia DACT-lennot aloitettiin viime viikolla osana Ilmasotakoulun päivittäistä lentotoimintaa, sillä Hornetit olivat jo valmiiksi Tikkakosken tukikohdassa. Viimeiset DACT-lentokierrokset lennetään tänään torstaina, jonka jälkeen Hornetit palaavat kotitukikohtiinsa Karjalan ja Lapin lennostoihin. 

‒ DACT-teemaviikkojen lisäksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä lennetään Tikkakosken tukikohdasta muutamina viikkoina vuodessa osana Ilmasotakoulun normaalia päivittäistä lentotoimintaa. Koneita lentävät Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajat, ja niitä ylläpitää Lentotekniikkalaivueen Hornet-kelpuutettu lentotekninen henkilöstö, Suominen toteaa.