Hyppää sisältöön

Erilainen ruskaretki – reserviläiset Ilmavoimien pääsotaharjoituksessa

IlmasotakouluIlmavoimat
Julkaisuajankohta 5.10.2022 22.28
Uutinen

Ilmavoimien Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu noin 2 400 reserviläistä, joista Ilmasotakoulun osuus on yli 800 taistelijaa. Jyväskylän Tikkakoski on harjoituksen toinen päätukikohta Rovaniemen ohella.

Reserviläiset ovat korvaamaton osa Suomen maanpuolustusta. Puolustusvoimat pyrkii myös aktiiviseen yhteistyöhön reserviläisjärjestöjen kanssa, erityisesti paikallispuolustuksessa. Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoitus on tästä hyvä esimerkki.

Ilmasotakoulun reserviläiset kertaavat Ruskassa muun muassa sotilaan perustaitoja, kuten ampumista, taisteluensiapua, suojelua ja iskunjälkeistä tiedustelua. Tätä niin sanottua Individual Common Core Skills - eli ICCS -koulutusta heille antaa Maanpuolustusyhdistyksen (MPK) kautta tullut tiimi, jossa on parisenkymmentä kouluttajaa. MPK:n ryhmä on harjoituksessa kertaamassa kuten muutkin, mutta erityistehtävässä peruskouluttamassa satojen reserviläisten joukkoa. 

Kouluttajatiimi vapauttaa kantahenkilökuntaa muihin tehtäviin, ja saa samalla itse kokemusta saumattomasta yhteistoiminnasta Ilmasotakoulun kanssa. Erään kouluttajatiimiläisen sanoin: ”Meille olisi aika paljon kysyntää muuallakin Puolustusvoimissa”.

Harjoituksen alussa Ilmasotakoulun reserviläisiä saapui varuskuntaan sadoittain eri puolilta Suomea, siirtyäkseen varustamisen jälkeen omaan joukkueeseensa jonnekin Ruskan monista asemapaikoista. Siviilivaatetuksessa nämä ihmiset eivät mitenkään erotu tavallisista suomalaisista, sillä sitähän he ovat: Ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista, ikäluokista ja taustoista. Heitä kaikkia yhdistää jossain vaiheessa suoritettu asepalvelus.

Reserviläisiä syksyisessä maisemassa

Ilmasotakoulu otti vastaan ja varusti satoja reserviläisiä Ruska 22 -harjoitukseen.

 

Vanhaa ja uutta saapumiserää

 

Kaikki kertaajat eivät ole suorittaneet varusmiespalvelustaan Ilmavoimissa, vaan siirtyneet muista puolustushaaroista syystä tai toisesta Ilmavoimien reserviin. 40-vuotias Mika on tästä esimerkki. Hän suoritti palveluksensa Maavoimissa kiväärijoukkueen johtajana. 

Mikan edellisestä kertausharjoituksesta on jo 15 vuotta, joten kotiväki suhtautui kertauskutsuun hieman ihmetellen. Vaikka Ruskaan tuleminen tuottikin hänelle aluksi haasteita pienten lasten ja vuorotyön vuoksi, toteaa Mika silti nyt positiivisella asenteella: 

— Hyvä, että näitä harjoituksia on maailmantilanteen takia vähän enemmän!

Ilmavoimien bussiin asteli päivän mittaan tasaista tahtia ilmoittautumisprosessin läpikäyneitä suurharjoitukseen osallistujia. Tunnelma oli odottava. Näin 50-vuotias kurikkalainen opettaja Tommi Ylinen kertoo:

— Positiivisella mielellä olen, vähän jännittää tietysti. Tulen ihan eri hommiin kuin mitä armeija-aikaan tein joukkueenjohtajana, enkä tiedä ihan tarkkaan mitä tuleman pitää. Työkaverit sanoi, että ”sulla on nyt ylimääräinen loma näistä koulutöistä”. Hyvillä mielin olenkin harjoitusta aloittamassa.

Finanssialalla johtotehtävissä toimivaa Antti Larikkaa voi taas kutsua kertausharjoitusten veteraaniksi. Hän on kerrannut joka vuosi jo 15 vuoden ajan Karjalan lennostossa suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen. Antti toimii ilmatorjunnan puolella, mihin lukuisat Ilmasotakoulun reserviläiset sijoittuvat. Tämä on tärkeää, sillä jos tukikohta ei pysty torjumaan ilmahyökkäyksiä, vaarantuu sen yksi päätehtävä, mikä on ilmaoperaatioissa toimivien koneiden huolto. 36-vuotias Larikka toteaakin odottavansa harjoitusta:

— Olen aina innolla mukana, ja on kiva tavata vanhoja tuttuja kavereita ja tulla tähän omanlaiseen kuplaan tosi mielenkiintoisiin tehtäviin. Ja kyllä nämä maailmanajat tuovat tälle sellaista alleviivaavaa merkitystä myöskin, joka on itselle tärkeää näissä hommissa.

Johtotehtävissä siviilissä toimiva reserviläinen Hannu Soimasuo löytyi liikennettä ohjaamasta, mutta päivän yksinkertainen pesti ei häntä haitannut, päinvastoin: 

— Aikamoinen radiohiljaisuus on täältä kotiinpäin, irrottaudun arjesta. Omassa arjessa olen itse se, joka organisoi, mutta täällä joku organisoi puolestani.

Pelkästään satojen reserviläisten saapumisen ja varustamisen organisointi onkin valtava operaatio Ilmasotakoululle. Tänä vuonna reserviläisiltä tuli kiitosta ”liukuhihnan” sujuvuudesta varusteiden jaossa, jossa jokainen reserviläinen kiersi useamman sadan metrin kierroksen eri pisteillä.
 

Reserviläinen Hannu armeijavaatetuksessa liikenteenohjauksessa.

Hannu opasti saapuvien reserviläisten autoja oikeaan paikkaan.

 

Nuorta ikäpolvea edustavalla 21-vuotiaalla Veera Airaksisella Helsingistä on varusmiespalvelus tuoreessa muistissa:

— Palvelin Rovaniemellä Jääkäriprikaatissa, josta kotiuduin 2021 kesällä. Tosi kiva on tulla nyt Ilmavoimiin ja nähdä tätäkin puolta. Hirveän siistiä olla osa harjoittelevaa joukkoa, ja on sellainen luotto Suomen puolustukseen. On turvallisempi olo, kun tietää että me pärjätään ja harjoitellaan aina hyvin!

Reserviläinen Veera bussissa vielä siviilivaatteissa.

Veera on kertaamassa jo toistamiseen vuonna 2021 päättyneen palveluksen jälkeen.

 

Kuvat ja teksti: Virpi Ruotsalainen / Ilmavoimat

 

 

 

´