Esittelyssä kauden 2019 Hornet-esityslentäjä kapteeni Arto Ukskoski
Ilmavoimien Hornet-sooloa lentää kaudella 2019 Lapin lennoston kapteeni Arto Ukskoski. Tänä vuonna soolo sisältää runsaasti ison kohtauskulman liikkeitä.
Kapteeni Arto Ukskoski. Kuva: Minna Pyykönen / ilmavoimat
F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä lennettävä soololentoesitys esittelee monipuolisesti ilmavoimien sotilaslentäjien taitoja ja koneen suorituskykyä. Esityslentojen yhteydessä tuodaan myös esille ilmavoimien toimintaa, tehtäviä ja uramahdollisuuksia ympäri Suomea. Kaudella 2019 Hornet-sooloa lentää kapteeni Arto Ukskoski Lapin lennostosta. Varaohjaajana toimii kapteeni Jukka Asmundela Karjalan lennostosta.
Hornet-soolo on mahdollista nähdä muun muassa ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa, Utin jääkärirykmentin avoimien ovien päivässä sekä muissa koti- ja ulkomaisissa yleisötapahtumissa ja lentonäytöksissä.
Kapteeni Ukskoski kertoo mietteitään esityslentäjänä toimimisesta ja tämän kauden Hornet-soolon liikkeistä:
Miten sinusta tuli hävittäjälentäjä?
Olen kotoisin Tikkakoskelta lentokentän vierestä ja olen pienestä asti katsellut lentokoneita. Viimeistään lukiossa kypsyi ajatus hakea ilmavoimiin. Aloitin vuonna 2002 ohjaajan alkeiskurssilla varusmiehenä ja jatkoin siitä vuonna 2003 ilmavoimien kadettikurssille.
Miten ilmavoimien esityslentäjät valitaan?
Esityslentäjät ovat yleensä kokeneita ilmataisteluopettajia, jotka ovat toimineet jo pitkään hävittäjälentolaivueessa lentoupseerin tehtävissä. Normaalisti päätöksen uusista esityslentäjistä tekee laivueen komentaja.
Toimit viime vuonna varaesityslentäjänä, onko valmistautuminen tähän kauteen eronnut viime vuodesta?
Esityslentosarjan rakentaminen on esityslentäjän vastuulla, joten olen tänä vuonna päässyt tekemään oman sarjani.
Viime vuonna opettelin esityslentämistä ja lensin pääesityslentäjän tekemää esityslentosarjaa. Varsinaisia esityslentoja kertyi vain muutamia, joten odotan innolla, että pääsen tänä vuonna esiintymään useissa lentonäytöksissä.
Valmistautumisessa ei muuten ole varsinaisesti ole eroa, koska myös varaesityslentäjä pystyy lentämään täysin samat sarjat kuin pääesityslentäjä.
Minkälainen Hornet on esityslentokoneena?
Hornet poikkeaa "normaalista" lentokoneesta varsin paljon, koska maailmassa on vähän koneita, jotka pystyvät tekemään samanlaisia liikkeitä kuin Hornet. Hornetilla pystyy liikehtimään todella isoilla kohtauskulmilla ja mielestäni juuri ison kohtauskulman liikkeet ovat varsin näyttäviä.
Mitä muuta esityslentäjän rooliin kuuluu lentämisen lisäksi?
Esityslentäjän rooliin kuuluu lentämisen lisäksi erilaisia mediaesiintymisiä esityslentokaudella. Annan muun muassa haastatteluja kotimaisille ja ulkomaisille medioille ja olen esillä ilmavoimien sosiaalisen median kanavissa.
Lisäksi esityslentäjä toimii laivueessa normaalisti ilmataisteluopettajana ja tekee esityslentojen ulkopuolella kaikkia normaaleja laivueen ohjaajan tehtäviä.
Paljasta hieman, millainen Hornet-soolo tänä vuonna on luvassa?
Esityslentoon tulee pari uutta liikettä, joita Hornetilla ei ole aikaisemmin tehty, joten mielenkiintoinen esitys on tulossa. Esitys pitää sisällään paljon ison kohtauskulman liikkeitä, jotka ovat katsojalle varsin näyttävän näköisiä. Toivotaan hyvää säätä näytöksiin, jotta kaikki korkeat pystyliikkeet toteutuvat esityksissä!
Mikä on mieluisin temppusi?
Uusista liikkeistä piruetti on hauska lentää.
Mitä tämän kauden esityksistä odotat eniten ja miksi?
On mukavaa päästä esiintymään isolle yleisölle, ja Suomen näytöksistä odotan erityisesti Turku Airshow'ta. Ulkomaiden esityksistä odotan eniten Iso-Britanniassa järjestettävää RIAT-lentonäytöstä, koska se on yksi maailman suurimmista ilmailualan tapahtumista ja on hienoa päästä esiintymään muiden maiden huippujen kanssa.
Midnight Hawks -taitolento-osasto kaudella 2019
Ilmavoimien kauden 2019 esityslentokalenteri
Seuraa ilmavoimia sosiaalisessa mediassa:
Facebook
Twitter
Instagram