F-35-hankkeen edistäjä Yhdysvalloissa
F-35-yhteystoimiston päällikön tehtävässä aloitti heinäkuun alussa eversti Tuukka Elonheimo ja tehtävää tähän saakka hoitanut eversti Aki Heikkinen palasi Suomeen. Eversti Elonheimo avaa tunnelmiaan uudesta tehtävästään ja yhteystoimiston väistyvä päällikkö kertaa kokemuksiaan kuluneelta parilta vuodelta Yhdysvalloissa.
F-35-yhteystoimisto (Foreign Liaison Office, FLO) Yhdysvaltojen Washington D.C:ssä toimii koordinoivana välikappaleena Suomen F-35-hankkeen ja Yhdysvalloissa toimivan globaalin F-35-ohjelman hanketoimiston Joint Program Officen (JPO) välillä. F-35-hanketta kokonaisuutena johdetaan kotimaassa, ja F-35-yhteystoimistolla on olennainen rooli hankkeen yhteistoiminnassa Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
– F-35-yhteystoimisto toimii vahvana linkkinä Atlantin yli välittäen ja selvittäen suunnitelmia ja perusteita F-35-hankkeen päätöksentekoa varten. Tehtävässä on selkeä vastuu tiedonhankinnalle ja verkostoitumiselle myös muiden F-35-käyttäjämaiden suuntaan, koska heidän ratkaisuistaan ja kokemuksistaan saamme arvokasta oppia oman F-35-suorituskykymme rakentamiselle, eversti Tuukka Elonheimo kertoo uudesta tehtävästään.
Vuodesta 2022 alkaen F-35-yhteystoimiston päällikkönä toiminut eversti Aki Heikkinen palasi tehtävienvaihdon myötä Suomeen.
– Tuukka ottaa vastaan erittäin tärkeän ja merkittävän tehtävän Suomen puolustuksen kannalta, ja hänellä on kyllä kaikki, mitä hän tehtävässä menestyäkseen tarvitsee, Heikkinen sanoo.
Yhteystoimisto on F-35-hankkeen keskeinen linkki
F-35-yhteystoimiston päällikkönä kuluneen kahden vuoden ajan toiminut eversti Heikkinen kuvailee tehtävää monipuoliseksi ja vaihtelevaksi.
– Työpäivät ovat olleet hyvin erilaisia ja työn intensiteetti on vaihdellut käsillä olevan aiheen mukaan. Jos on ollut meneillään esimeriksi jokin korkean tason vierailu, niin töissä on oltu kiinni lähes kellon ympäri. Kun on ollut rauhallisempaa, on voinut tehdä läppärillä etätöitä. Tavoitettavissa täytyy kuitenkin olla aina, ihan jo eri aikavyöhykkeiden, mutta myös asioiden tärkeyden vuoksi, Heikkinen kertoo.
F-35-yhteystoimiston työssä Heikkinen kertoo olennaista olevan ratkaisuhakuisuus.
– Yhteystoimiston työtä kuvaa kyky tunnistaa ja ratkaista eteen tulevia haasteita ja ongelmia. Sanoisin, että Puolustusvoimissa töissä ollessa koko ura on koulinut siihen ratkaisuhakuisuuteen. Matkan varrella on törmännyt niin monta kertaa siihen, että 'älkää tuoko minulle ongelmia, tuokaa ratkaisuvaihtoehtoja', Heikkinen hymähtää.
Avainasemassa on myös henkilökohtaisen luottamuksen rakentaminen sidosryhmiin.
– Henkilökohtaisten suhteiden myötä rakentuvalla luottamuksella on erittäin suuri merkitys. Kun on onnistuttu saavuttamaan keskinäinen luottamus, hoituvat asiat mukavan suoraviivaisesti, mikä taas sopii suomalaiseen työkulttuuriin, Heikkinen kertoo.
Tikkakoskelta Washington D.C:hen
Eversti Elonheimo siirtyi F-35-yhteystoimiston päälliköksi Ilmavoimien suunnittelupäällikön tehtävästä Ilmavoimien esikunnasta Tikkakoskelta. Uusi tehtävä Washington D.C:ssä on Elonheimolle mieluisa askel uralla.
– Lähdin erittäin innokkaana, oppimishaluisena ja kiitollisena tähän Puolustusvoimien ja Ilmavoimien suorituskyvyn kannalta tärkeään ja haastavaan tehtävään. Odotan kovasti Suomen kansallisten toimintatapojen ja etujen edistämistä sekä niiden linkittämistä laajemminkin F-35-käyttäjäyhteisön kehittämiseen. Suomen kansallisen puolustuksen, Nato-jäsenyyden ja globaalisti merkittävän aseohjelman integraation osalta on havaittavissa mielenkiintoisia kehityspolkuja. Nykyisessä ja nähtävissä olevassa turvallisuustilanteessa Suomen F-35-hankinnan merkitys korostuu entisestään transatlanttisessa toimintaympäristössämme, Elonheimo kertoo.
Elonheimon sidokset F-35-hankkeeseen ovat olleet tiiviit jo hänen ollessa Ilmavoimien suunnittelupäällikkönä.
– Ilmavoimien strategisessa suunnittelussa ja Nato-integraation edistämisessä F-35-hankkeella on keskeinen rooli. F-35-suorituskyvyn täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää kotimaan joukkojen ja järjestelmien sekä Naton jäsenten keskinäisen yhteensopivuuden varmistamista. F-35-pääkalustolla operoivan Nato-ilmavoimamme tulevien vuosien kehityspolun suunnittelussa on ollutkin paljon mielenkiintoista tehtävää viimeisten vuosien aikana, Elonheimo sanoo.
Heikkinen perehdytti Elonheimoa tehtävään kevään aikana, minkä lisäksi tehtävään tuo jatkuvuutta F-35-yhteystoimiston toinen työntekijä.
– Akilta jää täytettäväksi merkittävät saappaat työskentelystä F-35-hankkeen eteen. Onneksi F-35-yhteystoimiston toinen yhteysupseeri, insinööri Jussi Ristimäki, säilyttää ketjun pysyvyyttä sekä tietotaitoa Washingtonin toimistollamme, Elonheimo kertoo.
Heikkisen johdolla hanke eteni ja kokemuksia karttui
Työskentelyä Yhdysvalloissa Heikkinen kuvailee avartavaksi kokemukseksi. Mieleenpainuvia kokemuksia kuluneena kahtena vuotena Yhdysvalloissa Heikkinen kertoo olleen F-35-käyttäjäyhteisön kokoukset, joissa on päässyt edistämään ja konkretisoimaan F-35-järjestelmän käyttöönottoa yhdessä muiden F-35-käyttäjämaiden kanssa.
Yhdeksi mieleenpainuvaksi tapahtumaksi Heikkinen nimeää tutustumisen Arkansasin Ebbingin tukikohtaan, jossa myös ensimmäiset suomalaiset F-35-lentäjät ja lentotekninen henkilöstö tullaan kouluttamaan vuoden 2025 loppupuolelta alkaen. Heikkinen osallistui Suomen puolustusministeriön kansliapäällikön vierailuun tukikohdassa ja tapasi samalla Arkansasin osavaltion ja Fort Smithin kaupungin johtoa aina lähikaupunkien pormestareihin saakka.
– Kuljimme helikopterisaattueessa, Heikkinen virnistää.
Suomeen palattuaan Heikkinen siirtyi erityistehtävään Pääesikunnan operatiiviselle osastolle. Vaikka kotiinpaluu Suomeen tuntuukin hyvältä, jää hän kaipaamaan Yhdysvalloista joitakin asioita.
– Kyllä se luonto siellä on hienoa. Ja pihvit. Ikävä on tietty F-35-asioita, ja JPO:n Country Program Teamin henkilöstö tuli niin hyviksi ystäviksi, että heitä kyllä jään kaipaamaan, Heikkinen kertoo.
Finland Country Program Team on JPO:ssa työskentelevä yksinomaan Suomen F-35-hankkeelle omistautunut tiimi.
Mitä F-35-yhteystoimistolla on edessä seuraavaksi?
F-35-yhteystoimiston keskeisimpiä aiheita eversti Elonheimon päällikkyyden aikana ovat ensimmäisten Suomen F-35-hävittäjien eli Joint Fightereiden vastaanotot sekä F-35-alkukoulutus Yhdysvalloissa.
– Kauteni konkreettisimmat tavoitteet liittyvät keskeisesti ensimmäisten F-35-koneiden vastaanottojen ja henkilöstömme Yhdysvaltojen alkukoulutuksen onnistumiseen. Erittäin keskeisessä asemassa tehtävässäni on edistää F-35-alkukoulutukseen liittyviä asioita, Elonheimo kertoo.
Ilmavoimat saa ensimmäiset Joint Fighterit käyttöönsä vuoden 2025 jälkipuolella, jolloin myös F-35-alkukoulutus Yhdysvalloissa Eglinissä ja Ebbingissä alkaa. Näihin tehtäviin Heikkinen jätti työpöytänsä Elonheimolle hyvillä mielin.
– Mielestäni olemme F-35-hankkeen kanssa edenneet todella hyvään tilanteeseen, ja yhteistyö Suomen ja Yhdysvaltojen välillä toimii. Näen, että olemme nyt vaiheessa, jossa hankkeen luonne muuttuu perustamisvaiheen suunnittelusta toimeenpanoon ja toteuttamiseen. Siirrymme suunnitelman mukaisesti hankintasopimusten jälkeisestä ajasta kohti F-35-materiaalin vastaanottoa ja koulutuksen aloittamista, Heikkinen kertoo seuraavien vuosien näkymistä.
Nyt eversti Elonheimo jatkaa F-35-hankkeen edistämistä Yhdysvaltojen päässä.
– Jatkan F-35-yhteystoimiston rakentamalla polulla, jossa käytännönläheisesti ja yhteistyöllä edistetään parhaiden toteuttamiskelpoisten ratkaisujen toteutumista Suomelle, Elonheimo päättää.