Hyppää sisältöön

Ilmavoimat harjoittelee heittoistuinhypyn jälkeistä vesipelastautumista Kajaanissa

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 31.7.2023 16.02
Tiedote
Lentäjä järven rannalla laskuvarjo yläpuolellaan valmistautumassa hinausvarjoharjoitukseen
Kuva: Ilmavoimat

Ilmasotakoulu järjestää hinausvarjoharjoituksen ilma-alusten miehistölle Kajaanin Nuasjärvellä 7.–16. elokuuta 2023.

Pelastautuminen veteen joutumisen jälkeen kuuluu kaikkien lentäjien perustaitoihin ja sitä harjoitellaan Ilmavoimissa säännöllisesti jo lentäjäkoulutuskaudelta alkaen. 

Hinausvarjotoiminta toteutetaan ponttonikalustolta käsin vetoveneiden avulla. Tukeutumisalueena harjoituksessa on Rehjan saari. Saaren käytöstä harjoitustoimintaan on sovittu Kajaanin kaupungin kanssa. Yleisöä pyydetään välttämään veneilyä Rehjan saaren lähistöllä harjoituksen aikana. Harjoitukseen sisältyy myös teoriaosuuksia ja valmistavia harjoitteita muun muassa pelastusliivin ja -lautan käytöstä.

Hinausvarjoharjoituksessa simuloidaan tilannetta, jossa lentäjä on joutunut tekemään heittoistuinhypyn ja päätyy sen jälkeen veteen. Lentäjän tulee irrottautua laskuvarjostaan vedessä lentohaalarit päällä. Harjoituksen tavoitteena on osata käyttää pelastusvälineistöä ja pysyä toimintakykyisenä siihen asti, että pelastushenkilöstö paikantaa lentäjän ja pystyy noutamaan hänet pois. 

Harjoitusta johtaa majuri Lauri Mäkinen Ilmasotakoulun Koulutuskeskuksesta. Ilmavoimien joukko-osastojen lisäksi harjoitusta tukevat Kainuun prikaati, 3. logistiikkarykmentti, Merivoimien Rannikkolaivasto ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos.

Lisätietoja antaa majuri Lauri Mäkinen 0299 800 / keskus

´