Isäntämaatuki on merkittävä osa JEF-yhteistyötä
Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjien vierailu Rovaniemellä on sujunut hyvin Lapin lennoston ammattitaitoisen isäntämaatuen ansiosta.
Keskeinen osa Puolustusvoimien kaikkea kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa on isäntämaatuki (Host Nation Support, HNS), joka mahdollistaa ulkomaalaisen joukon maahantulon, toimimisen Suomessa sekä maasta poistumisen. Ulkomailla järjestettävissä harjoituksissa suomalainen harjoitusjoukko puolestaan ottaa vastaan samanlaista tukea isäntämaalta.
Ennen harjoitusta tarvitaan tiivistä yhteydenpitoa, jossa sovitaan annettavasta isäntämaatuesta ja sen erittelystä vierailevalle joukolle maksuttomiin ja maksullisiin palveluihin. Vieraileva joukko voi esittää tarpeitaan, ja isännöivä joukko vastaa, mitkä pyynnöt pystytään toteuttamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi toimistotiloja, viestiyhteyksiä, majoitusta, ruokahuoltoa, polttoainetäydennyksiä, terveydenhuoltopalveluita, vartiointi- ja turvallisuuspalveluita sekä lentokonekaluston tarvitsemia täydennyksiä ja lentoteknisiä maalaitteita.
Ulkomaalaiset joukot tuovat osan tarvitsemastaan materiaalista mukanaan joko ilmateitse rahtikoneella tai maakuljetuksena rekalla. Saapuva ja lähtevä rahti käsitellään tukikohdassa trukeilla ja K Loader -kuormaajilla. Lapin lennostolla on runsaasti kokemusta isäntämaatuen toteuttamisesta, sillä Rovaniemi on yksi Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien joka toinen vuosi isännöimän Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksen päätukikohdista.
‒ Lapin lennoston HNS-toiminnan perusta ja vahvuus on ehdottomasti henkilöstömme, joka on erittäin motivoitunutta, sitoutunutta ja ammattitaitoista. Vierailevien joukkojen palaute on ollut poikkeuksetta positiivista. Suomalaisen sisun ansiosta mahdottomiltakin tuntuvat asiat saadaan lopulta onnistumaan. JEF-koulutustapahtumassa yhteistoiminta Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lento-osaston kanssa on ollut hyvin mutkatonta – tuntuu kuin olisimme toimineet heidän kanssaan aiemminkin, kertoo Lapin lennoston HNS-projektiupseerina toimiva kapteeni Niina Seppänen.
Lapin lennoston Lentotekniikkalaivueen ylikersantit Jukka ja Petri ovat olleet tiiviisti mukana Joint Expeditionary Force -koulutustapahtuman järjestelyissä. Millaista päivittäinen työ on käytännössä ollut?
‒ Opastamme ja avustamme vierailevia joukkoja, jotta he pystyvät suorittamaan tehtävänsä meidän tukikohdassa. Autamme ongelmatilanteissa ja käytännön järjestelyissä, esimerkiksi lentokoneiden siirtelyssä, maalaitteiden käytössä ja rahdin käsittelyssä. Kielitaito on riittänyt hyvin, sillä käytämme englantia muutenkin työssämme päivittäin.
‒ Eniten Eurofighter Typhoon -hävittäjien vierailussa on työllistänyt valmistelu ja vierailun ensimmäiset päivät, jolloin toimintaa ajettiin ylös. Heti alussa on sovittava yhteiset toimintatavat ja perehdytettävä vieraat ”talon tavoille”. Kun harjoitus saatiin käyntiin, toiminta on sujunut pitkälti omalla painollaan. JEF-koulutustapahtumassa on ollut yhdessä tekemisen meininki ja hyvä henki suomalaisten ja brittien kesken.
‒ Ulkomaalaisten joukkojen vastaanotto voi paperilla vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta taustalla on tehtävä paljon käytännön työtä, joka mahdollistaa joukon saapumisen ja operoinnin Suomessa. Isäntämaatuen sujuvuus myös antaa vierailevalle joukolle yleiskuvan Puolustusvoimien tavasta hoitaa asiat tehokkaasti ja ammattitaidolla.