Hyppää sisältöön

Koulutusyhteistyötä Norjan ilmavoimien kanssa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 20.9.2023 14.59
Tiedote

Suomeen saapuu syyskuun aikana norjalaisia lento-opiskelijoita. He osallistuvat Hawk-vaiheen lentokoulutukseen Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

Koulutusyhteistyötä koskeva sopimus allekirjoitettiin syyskuussa 2023 ja Norjan ilmavoimien henkilöstö saapuu perehtymään tehtäviinsä syyskuun aikana. Koulutusyhteistyöllä solmitaan hyviä verkostoja liittolaismaiden välillä. Suomalaiset oppilaat ja opettajat oppivat tällä järjestelyllä toimimaan luontevasti kansainvälisessä yhteisössä. Lento-opiskelijat tullaan integroimaan hävittäjälentolaivueen nykyiseen organisaatioon.

  • Norja on meille tärkeä liittolainen ja pohjoismainen yhteistyö on tärkeää Natossakin. Tämä on erinomainen mahdollisuus kehittää ja arvioida yhdessä Hawk-vaiheen koulutustamme käyttöönotettavaa F-35-kalustoa varten, sillä norjalaiset oppilaat siirtyvät HW-koulutuksesta Suomesta suoraan F-35-koulutukseen, kertoo Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.
  • Ilmasotakoululle ja hävittäjälentolaivue 41:lle tarjoutuu nyt erittäin hyvä mahdollisuus kansainvälistyä. Olemme molemmat NATO-maita, ja Norja jo on ja Suomikin tulevia F-35-käyttäjiä, toteaa Ilmasotakoulun johtaja eversti Vesa Mäntylä.

Lento-oppilaat on valittu koulutukseen Norjassa. Suomeen saapuu kolme lento-oppilasta ja yksi lennonopettaja. Lento-oppilaat ovat lentäneet ennen Suomeen siirtymistään alkeiskoulutuksen potkurikonekalustolla Norjassa. Lento-opettajalla on laaja kokemus hävittäjälentämisestä ja lennonopettamisesta potkuriturbiini- ja suihkukonekalustolla. Hän tulee osallistumaan myös suomalaisten lento-oppilaiden opettamiseen.

Koulutus mukautetaan norjalaisten tarpeisiin

Koulutuksen sisältöön vaikuttaa oppilaiden lähtötilanne ja koulutuksen tavoitteet.

  • Norjalaisten koulutus alkaa lokakuun alussa ja saatetaan valmiiksi kesään 2025 mennessä. Kouluttautuminen alkaa Grob-simulaattorilla ja he siirtyvät HW-tyyppikoulutusvaiheeseen loppuvuodesta 2023. He tulevat saamaan Suomessa HW-lentokoulutuksen kokonaisuudessaan Hawk-simulaattorikoulutus mukaan lukien, kertoo eversti Mäntylä.

Koulutus toteutetaan englanniksi suomalaisilla lentokoulutusohjelmilla. Lentokoulutus on norjalaisille Suomessa maksullista.

Koulutusyhteistyö ei vaikuta suomalaisten ohjaajien koulutukseen.

Norjalaiset lento-oppilaat eivät tule palvelemaan Suomen Puolustusvoimissa eikä heillä ole Puolustusvoimiin mitään sitoumuksia. He ovat hakeutuneet koulutukseen oman kotimaansa kautta.

Koulutusyhteistyö on luonteva osa kansainvälistä puolustusyhteistyötä

Kansainvälinen yhteistyö ei ole Ilmavoimissa koulutuksen osalta ensimmäinen laatuaan. Ilmavoimissa on ollut aiemmin esimerkiksi kansainvälistä lennonopettajien vaihtoa, erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. Lisäksi Ilmasotakoulu on kouluttanut Viron puolustusvoimien henkilöstöä Tikkakoskella.

  • Norjalla ei ole omaa koulutusjärjestelmää suihkuharjoituskonevaiheeseen vaan he kouluttavat ohjaajansa ennen hävittäjäkoulutukseen siirtymistä Yhdysvalloissa. Osasyy koulutusyhteistyölle on koulutuspaikkojen väheneminen Yhdysvalloissa, eversti Mäntylä toteaa.

  • Suomen Ilmavoimien lentokoulutusjärjestelmä on hyvä ja laadukas. Olemme pystyneet arvioimaan sitä kansainvälisissä harjoituksissa vuosien aikana. Opettajamme ovat osaavia ja tuottavat erinomaista lento-osaamista. Hyvät tulokset on havaittu muidenkin toimesta, ja nyt NATO-jäsenyyden myötä meillä on mahdollisuus entistä tiiviimpään yhteistyöhön, eversti Mäntylä summaa.

Koulutusyhteistyöstä saatujen kokemusten perusteella Ilmavoimat tarkastelee kansainvälistä koulutusmahdollisuutta myös laajemmin tulevaisuutta ajatellen.

 

Lisätietoja antaa eversti Vesa Mäntylä. Häntä voi tavoitella Puolustusvoimien vaihteen kautta, p. 0299 800.

´