Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati aiheuttaa poikkeuksia Jyväskylän liikennejärjestelyihin 3.–4. kesäkuuta

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 24.5.2023 14.41
Tiedote
Panssarivaunu etenee kadulla, jonka varrella on katsojia
Kuva: Ilmavoimat

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati ja sen valmistelu vaikuttavat liikennejärjestelyihin ja pysäköintiin keskustan, Mäki-Matin ja Harjun alueilla.

Paraatin järjestelyt aloitetaan Jyväskylässä lauantaina 3. kesäkuuta. Pääosa paraatijoukoista, ajoneuvoista ja kalustosta saapuu Jyväskylään lauantain 3.6. aamupäivän ja iltapäivän aikana. Joukot poistuvat Jyväskylästä sunnuntaina 4. kesäkuuta tapahtuman jälkeen.

Paraatin ja paraatin harjoittelun vuoksi katuja joudutaan sulkemaan keskustan, Mäki-Matin ja Harjun alueilta. Asukkaiden toivotaan ottavan sulkuajat huomioon suunnitellessaan liikkumistaan. Puolustusvoimat pahoittelee katujen sulkemisen aiheuttamaa haittaa.

Suljetut kadut on kokonaan suljettu moottoriajoneuvoliikenteeltä. Suljettujen katujen varrella sijaitsevien talojen pihoihin tai pihoista ei saa kulkea moottoriajoneuvoilla. Kevyen liikenteen osalta sulkuaikojen rajoitukset vaihtelevat kadusta riippuen. Sotilaspoliisi ja poliisi valvovat ja ohjaavat liikennettä alueella.

Ohimarssi sulkee katuja

Pitkäkatu on suljettuna yleiseltä liikenteeltä paraatin harjoittelun vuoksi lauantaina 3.6. kello 15.00–16.00 ja 17.30–18.30 Oikokadun ja Tanhuantien välillä. Jalankulku ja pyöräily on mahdollista koko harjoittelun ajan.

Ahdinkadulla ja Oikokadulla esiintyy lyhyitä, noin 5–10 minuutin mittaisia liikennekatkoksia joukko-osastojen liikkuessa Hippokselta Pitkäkadulle.

Puistokatu on suljettuna yleiseltä liikenteeltä Tellervonkadun ja Tourukadun välillä sunnuntaina 4.6. kello 9.00–9.30 Vanhalla hautausmaalla tapahtuvan seppeleenlaskun ajan. Tämä sulku ei koske kevyttä liikennettä, vaan ainoastaan moottoriajoneuvoja.

Keskikadulla ja Viitaniementiellä on lyhyitä liikennekatkoksia kevyen liikenteen väylillä sunnuntaina 4.6. kello 12.00–12.30. Lisäksi lyhyitä liikennekatkoksia esiintyy sunnuntaina 4.6. kello 12.00–12.30 joukko-osastojen liikkuessa Hippokselta Harjun ja Viitaniemen kautta Harjukadulle ja Kansakoulukadulle. Moottoroidut joukko-osastot liikkuvat Hippokselta Harjukadulle reittiä Keskikatu-Viitaniementie-Sepänkatu. Jalan liikkuvat osastot liikkuvat Hippokselta käyttäen reittiä Ahdinkatu-Oikokatu-Pitkäkatu-Ihantolantie-Tapionkatu-Kansakoulukatu. 

Harjukatu on suljettuna yleiseltä liikenteeltä lippujuhlan päivän paraatin vuoksi sunnuntaina 4.6. kello 11.30–14.00. 

Yliopistonkatu ja Kansakoulukatu ovat suljettuina yleiseltä liikenteeltä paraatin vuoksi sunnuntaina 4.6. kello 12.30–14.00. Paraatin ohimarssi Yliopistonkadulla alkaa kello 13.15. Ohimarssin vastaanottopaikka on Harjun eli Neron portaiden kohdalla. Paraatin aikana Yliopistonkadun ylittäminen ei ole mahdollista. Yliopistonkadun varressa Neron portaiden ja Harjukadun välillä sijaitseva Piippuhyllyn pysäköintialue on suljettu yleisöltä.

Harjukadulla ja Kansakoulukadulla kevyt liikenne on mahdollista myös sulkujen aikana sunnuntaina 4.6. Samoin ajoneuvoliikenne asuinrakennuksiin Kansakoulukadun poikki mahdollistetaan Sammonkatua pitkin.

Yliopistonkadun Harjun puoleinen kevyen liikenteen väylä on suljettu Harjun portaiden kohdalta 3.6. kello 9.00 – 4.6. kello 21.00. 

Yliopistonkadun keskustan puoleinen kevyen liikenteen väylä on suljettu 3.6. kello 9.00 – 4.6. kello 12.30. Sunnuntaina 4.6. kello 12.30–14.00 väylä on avoinna ja pyöräväylä toimii kaksisuuntaisena. Kevyen liikenteen väylä suljetaan uudestaan tapahtuman purun ajaksi noin kello 14.00–21.00 väliseksi ajaksi. Sulkujen aikana Yliopistonkadun varressa sijaitseviin kerrostaloihin kuljettaessa on käytettävä kiertoreittejä, esimerkiksi ydinkeskustasta Kauppakadun suunnasta tulevia katuja.

Joukko-osastot poistuvat Yliopistonkadulta Voionmaankadun kautta kohti Hipposta. Tästä aiheutuu liikennekatkos Voionmaankadulla noin kello 13–14.

Lutakon alueen liikennejärjestelyt

Lutakonaukiolla järjestetään 4.6. kello 10.00–16.00 puolustusvoimien kalustonäyttely. Näyttelyn rakentaminen aloitetaan 3.6. kello 9.00, jolloin aukion käyttöä rajoitetaan muulta liikenteeltä. Näyttelyyn saapuva kalusto saapuu aukiolle Uno Savolan kadun kautta. Kalustonäyttely myös puretaan samaa reittiä. Kalustonäyttely puretaan 4.6. kello 16 jälkeen. Kokoamisen ja purkamisen aikana Uno Savolan kadulla saattaa esiintyä lyhyitä liikennekatkoksia.

Lutakonaukion taksiasema siirtyy tapahtuman ajaksi Piippukadun kääntöpaikalle.

Rajoituksia pysäköintiin

Jyväskylän kaupunki rajoittaa pysäköintiä alueella. Pysäköinnin rajoitukset astuvat voimaan alueittain 2.6. alkaen. Yleisön toivotaan saapuvan seuraamaan paraatia ensisijaisesti jalan, pyöräillen tai bussilla.

Kirkkopuiston ja kaupungin hallintokorttelin välillä on pysäköintilaitoksen rakennustyömaa. Tämän vuoksi osia Vapaudenkadusta, Gummeruksenkadusta ja Kilpisenkadusta kaupungintalon ja kaupunginteatterin tuntumassa on suljettu liikenteeltä. 

Autolla saapuvien on tärkeää ottaa huomioon Jyväskylän keskustassa ja monilla asuinalueilla voimassa oleva aluepysäköintikielto. Pysäköintikieltoalueella voi pysäköidä vain sinipohjaisella P-merkillä merkityillä pysäköintipaikoilla. Myös maastoliikennelain mukainen taajamien puisto-, viher- ja metsäalueita sekä joutomaita koskeva maastopysäköintikielto kannattaa pysäköintipaikkaa etsiessä muistaa.

Muutoksia joukkoliikenteeseen

Katujen sulkeminen paraatin ajaksi vaikuttaa paikallisliikenteen linja-autoreitteihin. Muutoksista tiedotetaan Jyväskylän seudun joukkoliikenteen verkkosivuilla lähempänä tapahtumaa.


Lisätietoja: 

  • suunnittelija Hannu Haapamäki, Ilmasotakoulu, p. 0299 800 (vaihde), hannu.haapamaki(at)mil.fi
  • liikenteenohjausinsinööri Ilkka Toppila, Jyväskylän kaupunki, p. 050 439 2965 ilkka.toppila(at)jyvaskyla.fi
´