Ramstein Flag 25 kehitti neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 11.4.2025 12.23
Tyyppi:Tiedote
Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia hävittäjälentäjiä F-35A Lightning II -hävittäjän edessä
Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia hävittäjälentäjiä F-35A Lightning II -hävittäjän edessä Leeuwardenin tukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat

Suomi osallistui Naton suureen lentotoimintaharjoitukseen yhdessä liittolaismaiden kanssa.

Viiden F/A-18 Hornet -hävittäjän ja noin 70 henkilön osasto Suomesta osallistui kuluneiden kahden viikon aikana Naton mittavaan Ramstein Flag 25 -lentotoimintaharjoitukseen.

31.3.‒11.4.2025 järjestetyn harjoituksen päätukikohta oli Alankomaiden Leeuwarden, johon myös Suomen hävittäjäosasto tukeutui. Suomalaisten Hornetien lisäksi Leeuwardeniin tukeutui alankomaalaisia ja yhdysvaltalaisia F-35A Lightning II-, ruotsalaisia JAS 39 Gripen-, saksalaisia Eurofighter-, ranskalaisia Rafale- ja kreikkalaisia F-16-hävittäjiä. Lentotoiminta suuntautui pääasiassa Pohjanmerelle.

Ramstein Flag järjestettiin nyt toista kertaa, ja harjoituksessa oli mukana kaikkiaan 15 Nato-maata ja yli 90 lentokonetta. Koneet tukeutuivat pääasiassa Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Tanskassa sijaitseviin lentotukikohtiin.

Suomen yhtenä tavoitteena harjoituksessa oli kehittää neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa. Tässä myös onnistuttiin, kertoo Suomen harjoitusosastoa johtanut everstiluutnantti Rami Lindström Karjalan lennostosta. Karjalan lennosto suunnitteli ja toteutti Suomen osallistumisen harjoitukseen.
Ramstein Flagissä oli mukana merkittävä määrä F-35-koneita Alankomaista, Yhdysvalloista, Tanskasta ja Italiasta. 

Viidennen sukupolven hävittäjäkaluston määrä Euroopassa kasvaa nopeasti. Samalla lisääntyy myös neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien integraatio. 

‒ Tämä on neljäs suurempi harjoitus, jossa pääsimme toteuttamaan ja kehittämään yhteisiä taktiikoita, joissa uudemmilla sensoreilla voidaan tukea ikääntyneempää kalustoa ja saada kaikista irti enemmän suorituskykyä, Lindström kertoo.

Suomi on siirtymässä neljännen sukupolven F/A 18 Hornet -koneista viidennen sukupolven F-35-hävittäjiin. Siirtymäkaudella Suomi tulee lentämään rinnakkain molemmilla konetyypeillä, joten konetyyppien yhteistoiminnan kehittäminen on tärkeää.

Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A Lightning II -hävittäjää Leeuwardenin tukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat

Pimeätaistelua ja suuria ilmaoperaatioita

Yksi Ramstein Flag 25 -harjoituksen erityispiirre oli ilta- ja yöpainotteinen lentäminen.

Suomen ja koko Naton täytyy kyetä puolustautumaan yhtä lailla niin yöllä kuin päivällä.

‒ Pimeässä taistelu on haastavampaa, ja juuri siksi sitä on syytä harjoitella ‒ ja tulisi harjoitella enemmänkin, Lindström sanoo.

Toiminta oli turvallista ‒ ja näkymät pimeänäkölaitteilla öiselle Pohjanmerelle vertaansa vailla, Lindström mainitsee.

Harjoituksen parasta antia Suomelle oli toimiminen yhdessä liittolaisten kanssa suurissa monikansallisissa ilmaoperaatioissa, joiden skenaariot olivat haastavia ja opettavaisia. Neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien taktiikan kehittämisen lisäksi harjoituksen yhteydessä saavutettiin kaksi uutta Mission Commander -kelpuutusta suomalaisille hävittäjälentäjille.

Ramstein Flag 25 -harjoituksen tavoitteena oli harjoitella Naton ilmavoimien nopeaa toimintaa liittokunnan viidennen artiklan mukaisissa yhteisen puolustuksen tehtävissä.

Lindström kertoo itse lentäneensä harjoituksessa eräänä yönä esimerkiksi lentokierroksessa, johon osallistui 80 konetta Alankomaiden, Ison-Britannian, Tanskan, Saksan ja Italian tukikohdista. 

Tehtävänä oli vastustajan ilmapuolustuksen lamauttaminen elektronisella sodankäynnillä ja kineettisellä vaikuttamisella. Ilmaoperaatiota tuettiin suorituskyvyillä maalta, mereltä ja avaruudesta. Tehtävään kuului myös ilmatankkaus suurimmalle osalle toimijoista. Hävittäjäosastoja johdettiin sekä ilmasta että maasta. 

‒ Mission Commander oli edellisenä päivänä suunnitellut osastojen kanssa toimivan suunnitelman, mutta harjoitusvastustajan aggressiivinen toiminta ja tehtävän korkea riskitaso tekivät kierroksesta erittäin haastavan. Hieno kierros! –  Lindström kertoo tyytyväisenä harjoituksen antiin.

Kaksi suomalaista F/A-18 Hornet -hävittäjää tankkaamassa kanadalaisesta CC-150 Polaris -ilmatankkauskoneesta. Kuva: Royal Canadian Air Force / Cpl Luke Barrie

Hyvin toteutettu harjoitus

Suomalaiset ovat saaneet harjoituksessa poikkeuksetta hyvää palautetta toiminnastaan. Osaaminen ja yhteistyö ovat olleet hyvällä tasolla.

Yhtenä harjoituksen tavoitteena oli lisätä yhteistoimintakykyä Nato-liittolaisten kanssa.

‒ Kaikilla mailla on omat kulttuurinsa ja toiminnan vivahteensa, vaikka perusta on sama. On täysin välttämätöntä harjoitella yhdessä, jotta opitaan ymmärtämään ja hyväksymään myös erilaisia toimintamalleja, kuin mihin itse olemme Pohjolassa tottuneet, Lindström kuvailee.

Ramstein Flag on Naton ilmavoimajohtoportaan (NATO Allied Air Command, AIRCOM) monikansallinen lentotoimintaharjoitus, joka järjestettiin nyt toista kertaa. Isäntämaana toimi tänä vuonna Alankomaat.

Alankomaiden kuninkaalliset ilmavoimat onnistui isäntämaatuen (Host Nation Support, HNS) toteuttamisessa ja harjoitus sujui kokonaisuutena hyvin.

‒ Usein harjoituksissa joudutaan ratkomaan erilaisia vastoinkäymisiä, mutta tässä tapauksessa niitäkään ei ole ollut. Onnistumisen syyt löytyvät varmasti molemminpuolisesta hyvästä valmistelusta, Lindström kiittelee.

Logistiikkaa ajatellen Ramstein Flagin kaltaiset suuret harjoitukset ulkomailla kehittävät Ilmavoimien deployment-kykyä ja vakioivat toimintatapoja. 

‒ Nyt meillä alkaa olla aika hyvä paketti, joka on skaalattavissa, ja lähtee varsin nopealla valmistelulla eri suuntiin, Rami Lindström toteaa.

Everstiluutnantti Rami Lindström. Kuva: Ilmavoimat