Hyppää sisältöön

Syksyn hengitystieinfektiotilanne Ilmasotakoulussa

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 23.9.2024 14.53
Tiedote

Ilmasotakoulussa on esiintynyt syksyn aikana useita erilaisia hengitystieinfektio-oireita aiheuttavia tauteja, mukaan lukien adenovirusta, joka tavallisista adenovirusepidemioista poiketen on aiheuttanut voimakkaita oireita. Adenoviruksen lisäksi liikkeellä on muun muassa mykoplasmaa, koronaa sekä hinkuyskää. Ilmasotakoulu on varautunut tilanteeseen ja seuraamme tartuntatilannetta tiiviisti varusmiesten ja henkilöstön palvelus- ja terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Varuskuntaolosuhteet aiheuttavat omat haasteensa erilaisten tautien leviämiseen. Tarttuvat taudit, joihin myös adenovirus kuuluu, leviävät helposti varuskuntaolosuhteissa, joissa varusmiehet yöpyvät usean hengen tuvissa ja ovat koulutuksessa sekä vapaa-aikana paljon tekemisissä toistensa kanssa. Adenoviruksen itämisaika (jopa 14 vuorokautta) ja oireettomat taudin kantajat ovat haastaneet taudin leviämisen rajoittamista.

Ilmasotakoulussa on tällä hetkellä, hengitystie- tai flunssaoireisina, sairaana noin 40 varusmiestä ja noin 30 lomalla tai vapaalla olevaa sairastunutta on käsketty jäämään kotihoitoon. Tämän lisäksi kaksi varusmiestä on sairaalahoidossa. Sairaalassa olevien varusmiesten tilanne on kuitenkin vakaa. Sairastuneet eivät kaikki sairasta adenoviruksen aiheuttamaa tautia. Ennakoivasti käsketyt rajoittamistoimenpiteet ovat pitäneet tartuntatilanteen maltillisena.

Ilmasotakoulussa on varauduttu tilanteeseen ja Ilmasotakoulussa on otettu viime viikon aikana käyttöön jo koronan aikana hyväksi havaittuja toimenpiteitä tartuntojen leviämisen rajoittamiseksi. Toimenpiteiden tarkoituksena on mahdollistaa oireisten varusmiesten tarkempi seuranta ja estää tautien leviäminen varuskunnassa. Alla on lueteltu Ilmasotakoulussa käyttöön otetut toimenpiteet:

•    tehostettu hygienia: käsienpesun ja desinfektion lisääminen koko henkilöstöllä, käsketty tehostamaan käsi- ja yskimishygieniatoimenpiteitä sekä maskien käyttö perusyksiköissä, joissa sairastuneita on todettu
•    siivoustoimien tehostaminen: varuskuntien tilojen siivouksen ja puhdistamisen lisääminen kaikilla tasoilla
•    tarkempi osastointi ja sairastuneiden eristäminen: kaikki sairastuneet on koottu yhteen perusyksikköön infektioiden leviämisen estämiseksi ja sairastuneet ruokailevat perusyksikössä sekä osastointi koulutushaaroittain kaikessa toiminnassa (koulutus, ruokailut, sotilaskoti, liikuntapaikat)
•    lomien ja vapaiden rajoittaminen: varusmiesten lomia ja vapaita on rajoitettu
•    kotihoitoon käskeminen: lomalla ja vapaalla sairastuneet on käsketty jäämään kotiin sairastamaan
•    tiedon jakaminen: epidemiatilanteesta ja toimenpiteistä on jaettu aktiivisesti tietoa varusmiehille, palkatulle henkilöstölle ja varuskunta-alueilla toimiville kumppaneille. 

Ilmasotakoulu pyrkii kaikessa toiminnassaan toimimaan vastuullisesti ja kaikkien osapuolten vastuullinen toiminta on keskeisessä roolissa epidemioiden hallinnassa. Annettuja toimintaohjeita noudattamalla ja oireista välittömästi ilmoittamalla tartuntaketjut saadaan katkaistua mahdollisimman nopeasti. Toimenpiteiden tarkoituksena on myös estää tautien leviäminen varuskuntien ulkopuolelle, joten sairastuneita varusmiehiä ei täten välttämättä voida lähettää lomille tai sairastamaan kotiin. 

Ilmasotakoulu jatkaa tilanteen seuraamista ja sopeuttaa toimintaansa tarpeen mukaan, jotta varusmiesten ja henkilöstön terveysturvallisuus varmistetaan. 

Asiasta tiedottamisesta vastaa Ilmasotakoulun apulaisjohtaja everstiluutnantti Sami Nenonen 0299 250 101 / sami.nenonen (at) mil.fi
 

´