Hyppää sisältöön

Töissä Naton ilmavoimajohtoportaassa Saksassa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 17.5.2024 14.00
Uutinen

Suomen Nato-integraation edetessä liittokunnan ilmavoimajohtoportaasta (Allied Air Command, AIRCOM) tulee aiempaa useamman ilmavoimalaisen työpaikka. Tällä hetkellä AIRCOM:in tehtävissä palvelee kolme suomalaista sotilasta.

Naton ilmavoimajohtoporras vastaa liittokunnan integroidusta ilma- ja ohjuspuolustuksesta. Johtoportaan organisaatio koostuu Ramsteinin lentotukikohdassa Kaiserslauternin kaupungin lähellä Saksassa sijaitsevasta esikunnasta (Headquarters Allied Air Command, HQ AIRCOM), kahdesta monikansallisesta ilmaoperaatiokeskuksesta (Combined Air Operations Centre, CAOC) Saksan Uedemissa ja Espanjan Torrejónissa, sekä siirtyvästä johtokeskuksesta (Deployable Air Command and Control Centre, DACCC) Italian Poggio Renaticossa. AIRCOM:in palveluksessa työskentelee yhteensä yli 1 300 sotilasta ja siviiliä. 

Ilmavoimilla on ollut yhteysupseeri Naton ilmavoimajohtoportaan esikunnassa Ramsteinissa jo vuosien ajan, mutta Suomen Nato-jäsenyyden myötä AIRCOM:in rakenteeseen tarvitaan lisää suomalaisia. Tulevaisuudessa entistä useampi ilmavoimalainen palveleekin jossain vaiheessa uraansa Nato-tehtävissä. Ramsteinin lisäksi suomalaisille on tiedossa töitä Uedemin monikansallisessa ilmaoperaatiokeskuksessa, joka vastaa Naton ilmatilasta Alppien pohjoispuolisessa Euroopassa. Ilmavoimat myös seuraa tiiviisti Naton komentorakenteessa mahdollisesti tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutusta Nato-tehtävien sijoittumiseen.

Vaiheittain lisää ilmavoimalaisia Naton komentorakenteeseen

Nato-tehtävien määrä kasvaa vaiheittain seuraavien kuuden vuoden aikana. Myös tulevaisuudessa suurin osa Ilmavoimien Nato-tehtävistä sijoittuu AIRCOM:in organisaatioon Saksassa, mutta vuodesta 2025 alkaen tavoitteena on kohdentaa 2-3 ilmavoimalaista myös Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan (Joint Force Command Norfolk, JFCNF) rakenteeseen Yhdysvaltoihin. 

‒ Vuoden 2024 loppuun mennessä AIRCOM:in rakenteessa työskentelevien ilmavoimalaisten määrä kasvaa kolmesta neljään. Tällä hetkellä arviomme on, että kuuden vuoden kuluttua Naton komentorakenteen tehtävissä on Ilmavoimista yhteensä noin 15 henkilöä. Nato-tehtävät ovat kolmen vuoden mittaisia, joten uusien tehtävien täyttämisen lisäksi meidän on pian aloitettava henkilöstön vaihtaminen Ilmavoimille tähän asti määrätyissä tehtävissä, kertoo Ilmavoimien henkilöstöpäällikkö eversti Tomi Böhm

Työpaikkana Ramsteinin lentotukikohta

Yksi Naton ilmavoimajohtoportaan esikunnassa tällä hetkellä palvelevista ilmavoimalaisista on everstiluutnantti Eetu Rikkinen, joka siirtyi Ramsteiniin Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentajan tehtävästä. Päivittäisen esikuntatyöskentelyn lisäksi hän toimii Suomen kansallisena vanhimpana AIRCOM:issa. Rikkisen mukaan Suomen ilmavoimien taistelutapa on herättänyt paljon kiinnostusta muiden liittolaisten keskuudessa. 

‒ Naton ilmavoimajohtoportaassa on oltu erittäin kiinnostuneita Ilmavoimien liikkuvasta taistelutavasta. Meillä on paljon annettavaa liittolaisillemme, kun he kehittävät uudelleen kykyä operoida hajautetusta ryhmityksestä. Vastaavasti meillä on uutena jäsenenä myös opittavaa, esimerkiksi Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan Air Policing- ja Air Shielding -tehtäviin osallistumisesta, everstiluutnantti Rikkinen kertoo. 

Työskentely Naton ilmavoimajohtoportaan esikunnassa on hyvin samankaltaista kuin esikuntatyö kotimaassa. Päivittäinen normaalityöaika on kello 8‒17 sisältäen ruokatunnin. Tyypilliseen työpäivään sisältyy muun muassa AIRCOM:in sisäisiä palavereja ja yhteistyötä Naton komentorakenteen muiden johtoportaiden kanssa.

‒ Suurin ero kotimaiseen esikuntatyöskentelyyn on se, että täällä työskennellään monikansallisessa organisaatiossa ja katsotaan toimintaympäristöä koko liittokunnan näkökulmasta. Parasta tehtävässäni tähän mennessä onkin ollut toiminta eri kansallisuuksien kanssa. Lisäksi olen päässyt konkreettisesti edistämään Ilmavoimien Nato-integraatiota. Mielestäni Nato-tehtävissä työskentely kasvattaa ammattitaidollisesti paljon, ja antaa oppia myös tuleviin työtehtäviin Suomessa, Rikkinen toteaa. 

Everstiluutnantti Eetu Rikkinen toimii Suomen kansallisena vanhimpana Naton ilmavoimajohtoportaan esikunnassa Saksan Ramsteinissa. Kuva: NATO / AIRCOM / OR-9 Arnaud Chamberlin

 

´