Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus lentoteknisellä linjalla on sijoitus tulevaisuuteen ilmailualalla

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 2.7.2021 14.32
Uutinen
Menestyksellä suoritettu varusmiespalvelus mahdollisti kersantti Julius Klemolalle sopimussotilaan pestin lentoapumekaanikon tehtävissä.

Aliupseerikurssin lentotekninen linja on oiva tapa suorittaa varusmiespalvelus mielenkiintoisissa työtehtävissä ilmailun ja tekniikan parissa. Hävittäjä- tai helikopteriapumekaanikon koulutus mahdollistaa useita urapolkuja niin puolustusvoimissa kuin siviilissäkin.

Kuten myös muille ilmavoimien erikoiskursseille, hakeutuminen lentotekniselle linjalle tapahtuu erikoisjoukkohaun kautta. Ennakkotietoja lentotekniikasta ei tarvita – kiinnostus ja soveltuvuus tehtäviin riittää.

Valintakokeissa testataan muun muassa hakijan oppimisedellytyksiä, paineensietokykyä, johtajuustaipumuksia sekä fyysistä suorituskykyä.

Lentoteknisellä linjalla varusmiespalveluksensa suorittanut kersantti Julius Klemola kannustaa kiinnostuneita hakeutumaan rohkeasti varusmiespalvelukseen lentotekniikan pariin. Omaa soveltuvuuttaan ei kannata arvioida liian kriittisesti etukäteen vaan pääsykokeisiin kannattaa osallistua avoimin mielin. 

-    Hakemisessa ei menetä mitään. Päinvastoin myöhemmin voi jäädä kaivelemaan, jos ei hakenutkaan, kannustaa Klemola.  

Soveltuvuus ja motivaatio takaavat paikan kurssilla

Hakijoilta ei edellytetä ennakkotietoja lentotekniikasta, sillä tarvittavat tiedot ja taidot koulutetaan palveluksen aikana. Hakijan soveltuvuus ja motivaatio ratkaisevat. 

Lentoteknisellä linjalla varusmiespalveluksensa suorittanut kersantti Julius Klemola kuvailee palvelusaikaansa antoisaksi ja sopivan haastavaksi: 

-    Ennen palvelusta minulla ei ollut tietoa lentokoneista tai lentotekniikasta. Ilmasotakoulussa on laadukas koulutus ja palveluksessa kaikki varmasti oppivat, miten lentokoneen kanssa työskennellään. 

Lentoapumekaanikon koulutukseen sisältyy johtajakoulutuksen lisäksi teoriaopintoja, mutta motivoitunut taistelija kykenee selättämään myös luku-urakkahaasteet. 

-    Palveluksen alkuvaiheessa se voi tuntua haastavalta. Johtajakaudella osaamista syvennetään, mutta silloin opiskeluun on jo tottunut ja se on helpompaa, kertoo Klemola. 

Monelle kurssin parasta antia ovat käytännön työt lentokoneiden parissa, esimerkiksi sotilasilma-alusten huoltotehtävissä.

Väylä upseerin uralle

Lentotekninen linja tarjoaa uramahdollisuuksia niin aliupseerin kuin upseerin tehtävissä. Varusmiespalveluksen jälkeen voi hakea lentoteknisiä aliupseerin virkoja puolustusvoimista tai pyrkiä opiskelemaan maanpuolustuskorkeakouluun ja suuntautua upseerin uralle. 

Mielekäs varusmiespalvelus kannusti myös Klemolaa jäämään sopimussotilaaksi lentoapumekaanikon tehtäviin Ilmasotakouluun.

-    Työ laivueessa vaikutti niin mielenkiintoisilta, että miksei sitä tekisi ammatikseen!

Teksti: Melis Görsoy

Erityistehtävät Joukko-osasto Tikkakoski, Jyväskylä
´