Yhdysvaltalaislentäjät valmistelivat suomalaisia F-35-aikakauteen

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 7.2.2025 8.34
Uutinen
Maasta otetussa kuvassa kolme hävittäjää, Hornet keskimmäisenä F-35:t vierellään, lentää lähes rinnakkain sinisellä, ohuen pilvisellä taivaalla.
Kuvassa Ilmavoimien F/A-18 Hornet ja kaksi norjalaista F-35-hävittäjää Baana 23 -harjoituksessa syyskuussa 2023. Kuva: Ilmavoimat

Ilmataistelukeskus järjesti tammikuussa Satakunnan lennostossa koulutustilaisuuden, jonne saapui viisi yhdysvaltalaista F-35-ohjaajaa kertomaan Puolustusvoimien henkilöstölle F-35-hävittäjän kyvykkyyksistä ja operoinnista.

Yhdysvaltalaisia F-35-ohjaajia Luken tukikohdasta (Luke Air Force Base) Glendalesta Arizonasta vieraili tammikuussa Pirkkalassa, kun Ilmataistelukeskus järjesti Puolustusvoimien henkilöstölle F-35-koulutustilaisuuden. Tilaisuuden tarkoituksena oli jakaa F-35-ohjaajien kertomana tietoa Puolustusvoimien eri toimijoille F-35:n kykyjen ja operoinnin merkityksestä ja vaikutuksesta puolustushaarojen ja eri aselajien toimintaan, ja siten avartaa ymmärrystä siitä, millainen suorituskykykokonaisuus Suomeen on tulossa. Osallistujille esiteltiin myös Ilmataistelukeskuksen tutkimukseen ja järjestelmien kehittämiseen liittyviä tehtäviä sekä keskukseen viime vuonna rakennettuja F-35:n FENIX-simulaattoreita.

Tilaisuuden johti Ilmataistelukeskuksen apulaisjohtaja majuri Mikko Ruonala, ja siihen osallistui kaikkiaan noin sata henkilöä: F-35-hankkeen johtoa, Ilmavoimien henkilöstöä sekä edustajia Pääesikunnasta ja Maa- ja Merivoimista. Osallistujien työtehtävät liittyvät F-35-operoinnin suunnitteluun ja toteutukseen.

– Tilaisuuteen kutsuttu mittava määrä koko Puolustusvoimien operatiivisen alan asiantuntijoita kuvasi erinomaisella tavalla tulevaa asetelmaamme, jossa F-35 on merkittävä puolustusvoimallinen suorituskyky, jota Ilmavoimat operoi. Uskon, että suorituskykybriefit ja käytännön esimerkit avasivat kaikille osallistujille, että F-35 ei ole suorituskykyloikka vain Ilmavoimille, vaan koko Puolustusvoimille, F-35-hankejohtaja eversti evp. Henrik Elo kertoo. 

Ilmassa, viistosti hävittäjien yläpuolelta, otetussa kuvassa kaksi Hornetia, välissään F-35, lentää kesäisen Tampereen yllä. Tampereesta näkyy asutusta, puustoa, järvi sekä horisonttiin ulottuvaa metsää.
Kuvassa Ilmavoimien Hornetit yhdessä yhdysvaltalaisen F-35-hävittäjän kanssa Tampereen yllä kesäkuussa 2022. Kuva: Ilmavoimat

F-35-suorituskyky laajentaa puolustushaarojen näkökulmaa

Puolustusvoimissa korostuu jatkossa entisestään yhteisoperointi (Joint) ja MDO (Multi-Domain Operations) eli operointi eri ulottuvuuksien, domainien, kesken. Puolustusvoimien yhteisessä suunnittelussa ja operoinnissa tulee näkymään siis entistä enemmän puolustushaarojen rajat ylittävä yhteistoiminta ja yhteisoperointi. Tavoitteena on saumaton yhteisoperointikyky puolustushaarojen ja liittolaisten kesken.

Koulutustilaisuudessa yhdysvaltalaiset F-35-ohjaajat kertoivat F-35:n suorituskyvyistä, kuten verkottumisesta puolustushaaroihin. Keskeistä F-35:ssa on monipuolisten sensorien ja sensorifuusion tuottama laaja tilannetietoisuus sekä laaja verkottuneisuus ja integroitavuus eri järjestelmiin ja johtamispaikkoihin. F-35-ohjaajat kertoivat, mitä F-35 kykenee tekemään ja miten puolustushaarat voivat ottaa huomioon sen operoinnissaan.

F-35 tuo mukanaan uusia tehtävätyyppejä, ja sen kyvykkyyksiä pääsevät hyödyntämään kaikki puolustushaarat. F-35:ssä on Ilmavoimien nykyistä F/A-18-kalustoa laajemmat mahdollisuudet valita, mitä tehtävätyyppejä on milloinkin tarve toteuttaa. F-35-suorituskyvyn hyödyntäminen edellyttää Puolustusvoimien yhteisessä suunnittelussa näkökulman laajentamista, koska käytettävissä olevia tehtävätyyppejä on aiempaa laajemmin. F-35:lla on Hornetiin verrattuna selvästi parempi kyky tukea esimerkiksi Maa- ja Merivoimien operointia.

– Maavoimien näkökulmasta koulutustilaisuus vahvisti tähän mennessä tehtyä työtä siitä, miten F-35:n kyvykkyyksiä voidaan hyödyntää Maavoimissa Maavoimien ilmailu sekä erikoisjoukot mukaan lukien. Tilaisuus selvästi herätti Ilmavoimien lisäksi muissakin puolustushaaroissa innostusta F-35:n tarjoamista uusista mahdollisuuksista Puolustusvoimien operoinnin kokonaisuudessa, kaksi upseeria Maavoimien esikunnasta kertoo.

Talvisessa kuvassa lumipukuinen sotilas kiikaroi jonnekin kuvan ulkopuolelle. Sotilas on hyvin varusteltu, ja hänen rynnäkkökiväärinsä nojaa vieressään olevaa moottorikelkaa vasten.
Puolustushaarat kykenevät jo nykyään tukemaan toisiansa. Esimerkiksi maavoimien ilmatulenjohtajat (JTAC) voivat osoittaa maaleja ilmavoimien hävittäjille. F-35:n myötä puolustushaarojen välinen osallistuminen kasvaa. Kuva: Puolustusvoimat

F-35 tulee vaikuttamaan Puolustusvoimien yhteiseen suunnitteluun merkittävästi. Maa- ja Merivoimat saivat tilaisuudessa aiempaa laajempaa näkökulmaa sekä syötteitä siitä, mitä F-35:n kyvykkyydet merkitsevät puolustushaarojen eri aselajien toiminnalle Suomessa, ja miten mahdollisuudet voidaan huomioida Puolustusvoimien operatiivisessa suunnittelussa ja puolustushaarojen yhteisoperoinnissa.

– Tilaisuus oli Merivoimille antoisa, vaikka meillä onkin jo ennestään käsitys F-35:n suorituskyvyistä. Merkillepantavaa tilaisuudessa oli kaikkien puolustushaarojen yhteisymmärrys siitä, että F-35 tulee resurssina palvelemaan koko Puolustusvoimia. Haluamme yhdessä ottaa siitä kaikki hyödyt irti. Tämä edellyttää yhteensovittamista menettelyjen, järjestelmien ja taktiikan osalta. Merivoimien näkökulmasta F-35-järjestelmä tulee merkittävästi tehostamaan merivoimien suorituskykyjen käyttöä, sanoo tilaisuuteen osallistunut komentaja Merivoimien esikunnasta. 

Kollegat Yhdysvalloista briiffasivat suomalaishenkilöstöä F-35-järjestelmän kyvykkyyksistä

Tilaisuuteen osallistuneet viisi yhdysvaltalaista F-35-ohjaajaa toimivat kukin nykyään F-35-ohjaajina, mutta heillä on kokemusta myös muista konetyypeistä. Yksi ohjaajista, call signSemi”, kertoo lentäneensä F-35A-hävittäjää puolitoista vuotta. Taustallaan hänellä on kokemusta A-10C Thunderbolt II -maataistelukoneesta kahdentoista vuoden ajalta ja F-16 Fighting Falcon -monitoimihävittäjästä kahden vuoden ajalta. 

– F-35 on uudenlainen hävittäjä ja tuo mukanaan uudet taktiikat. Tulevien F-35-ohjaajien on ajateltava, miten käyttää hävittäjää eri tavoin – mihin sellaiseen se kykenee, johon F/A-18 ei pysty. F-35 kykenee jakamaan dataa puolustushaaroille, jolloin kaikille välittyy sama tilannekuva. F-35:sta tulee siten voiman moninkertaistaja, sillä se jakaa tilannetietoisuutta kaikille, ei ainoastaan itselleen, yhdysvaltalaisohjaaja kertoo. 

F-35-hävittäjän parhaaksi ominaisuudeksi ”Semi” nimeää sensorifuusion. 

– Tilannetietoisuus on todellakin F-35-hävittäjän merkittävin ominaisuus. Sensorifuusio tapahtuu itsenäisesti taustalla, eli ohjaajan ei tarvitse sitä tehdä. Sensorifuusion ansiosta järjestelmä kokoaa kaiken F-35:n sensorien tuottaman informaation ja esittää sen ohjaajalle helposti sisäistettävässä muodossa. Tämä mahdollistaa suuren informaatiomäärän saamisen ilman, että ohjaaja käyttäisi siihen merkittävästi kognitiivista kapasiteettiaan, F-35-ohjaaja kertoo.

Yhdysvaltalainen F-35A-hävittäjä maantieosuudella, taustallaan suomalaista syksyistä sekametsää. Kolme yhdysvaltalaissotilasta katsovat hävittäjää, ja yksi heistä ohjeistaa konetta rullaamaan haluttuun paikkaan.
Viimeksi F-35-hävittäjiä nähtiin Suomessa syyskuussa 2024, kun kaksi yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää osallistui Baana 24 -harjoitukseen Hosiolla Ranualla. Kuva: Puolustusvoimat

Suomalaiset saavat ensimmäiset F-35-hävittäjänsä Yhdysvalloissa syksyllä 2025 alkavan F-35-alkukoulutuksen aikana, ja Suomeen ensimmäiset Ilmavoimien F-35-hävittäjät saadaan vuoden 2026 loppupuolella.

– Nyt kun teillä ei vielä ole omia F-35-hävittäjiä, on tärkeää, että me voimme avittaa oppimistanne. Teidän ei tarvitse käydä läpi samoja "kasvukipuja", mitä me olemme aikanaan käyneet, vaan tarkoituksenamme tässä tilaisuudessa on valmistella teitä F-35:n käyttöönottoon siten, että koneet saadessanne pääsette nopeammin kiinni tehokkaaseen operointiin, ”Semi” kertoo. 

F-35-ohjaaja kokee Ilmataistelukeskuksen järjestämän tilaisuuden olleen molemmin puolin antoisa. 

– Niin läheisiä ja yhteensopivia kuin Nato-maina olemmekin, mailla on aina joitakin erilaisia suorituskykyjä ja jotakin, mitä kukin maa tekee omalla tavallaan. On aina mielenkiintoista kuulla eri maiden suorituskyvyistä ja siitä, millaisia sotilaallisia suorituskykyjä kukin maa kykenee tuottamaan yhteiseen pooliin. Mielestäni tällaisissa tilaisuuksissa vuorovaikutus on aina kahdensuuntaista: me jaamme tietoa, mutta myös saamme sitä. Opimme yhdessä lisää siitä, miten me kumpikin operoimme, yhdysvaltalaisohjaaja sanoo.

Siirtymäkaudesta F/A-18:sta F-35:een odotetaan tehokasta

Ilmavoimista koulutustilaisuuteen osallistui henkilöstöä, joiden työtehtävät liittyvät F-35-operointiin kotimaassa. Valtaosa osallistujista oli ohjaajia, mutta mukana oli myös esimerkiksi johtokeskushenkilöstöä. Yksi Ilmavoimien osallistujista oli Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Rami Lindström. Everstiluutnantti Lindström koki tilaisuuden hyödylliseksi. 

– Oli erinomaisen hyvä juttu, että tilaisuudessa oli henkilöstöä kaikista puolustushaaroista, erikoisjoukot mukaan lukien. Tämä lisää ymmärrystä F-35:n kyvykkyyksistä ja operoinnista Puolustusvoimissa. Mikä tässä tilaisuudessa varmaan suurimmalle osalle vahvistuu, on luottamus siihen, että ne ovat erittäin hyviä suorituskykyjä, mitä F-35:ssa on. Uskon, että (osallistujien) luottamus tulevaisuuteen vahvistuu entisestään, everstiluutnantti Lindström toteaa. 

Lindström kertoo F-35:n suorituskykyjen muuttavan Ilmavoimien tehtäväkenttää.

– F-35:lla tehtävätyyppien kirjo on selkeästi laajempi kuin meidän nykyisellä kalustollamme. F-35:n monipuolisten sensorien ansiosta ilmasodankäynnin kuva muuttuu merkittävästi verrattuna siihen, mihin olemme tottuneet. Kaiken kaikkiaan F-35 on vaikuttava kone, Lindström sanoo.

Koulutustilaisuudessa käytiin F-35:n kyvykkyyksien lisäksi läpi neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien suorituskykyjen yhteensovittamista. Hornetilla kaksikymmentäkaksi vuotta lentänyt Lindström pitää siirtymäaikaa F/A-18-kalustosta F-35:een mielenkiintoisena.

– Hornet on hyvä kone, ja siinä on vieläkin sellaisia suorituskykyjä, että se edelleen on hyvä, mutta nykyaikaisessa sodankäynnissä se vaan tahtoo jäädä jälkeen. Sanoisin, että yhteensovittaessamme neljännen ja viidennen sukupolven suorituskyvyt kuoriutuu Hornetille vielä lisäpotkua viimeisille vuosille, kun sitä kyetään tukemaan F-35:n sensoreilla, Lindström sanoo. 

Lentohaalariin pukeutunut everstiluutnantti Rami Lindström katsoo kameraan ja pitää oikeaa kättään vierellään seisovan Hornet-hävittäjän kylkeä vasten. Hornetinkeula osoittaa melkein suoraan kuvaajaa kohti.
Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Rami Lindström, näkee mielenkiintoisena myös siirtymäajan, kun Ilmavoimat operoi rinnakkain F-35:lla ja F/A-18:lla. Karjalan lennostoon ensimmäiset F-35-hävittäjät sijoitetaan vuonna 2028. Kuva: Ilmavoimat / Karjalan lennosto

Ilmataistelukeskus tukee F-35-suorituskyvyn käyttöönotossa

Ilmataistelukeskus on Satakunnan lennoston joukkoyksikkö, joka keskittyy pääsääntöisesti ilmataisteluiden ja osin tukikohtataisteluiden tutkimiseen ja toimintaympäristön vaatimien suorituskykyjen kehittämiseen. Ilmataistelukeskus vastaa Ilmavoimissa koelentämisestä ja lentokaluston operatiivisesta testauksesta. 

Kahden vierekkäin pysäköidyn yhdysvaltalaisen F-35A-hävittäjän keulat näkyvät kuvassa, joka on otettu Satakunnan lennostossa platta-alueella. Taivas on pilvinen ja asfaltti kostea. Taustalla, kuvan vasemmassa reunassa näkyvän hallin seinällä on Ilmataistelukeskuksen tunnus.
Ilmataistelukeskus oli keskeisessä roolissa myös HX-hankkeen tarjouskilpailun aikana, kun kaikki hävittäjäkandidaatit osallistuivat HX Challenge -testaustapahtumaan Satakunnan lennostossa alkuvuodesta 2020. Kuvassa kaksi yhdysvaltalaista F-35A-hävittäjää HX Challengen F-35:n mediapäivässä. Kuva: Ilmavoimat

F-35-suorituskyvyn käyttöönoton aikana Ilmataistelukeskus tukee käyttöönottoa osaamisellaan ja resursseillaan. Keskuksen henkilöstö esimerkiksi vastaanottaa tietoa F-35:n taktiikoista, tekniikoista ja proseduureista, analysoi tietoa, ja antaa tarvittavaa tietoa eteenpäin käyttöönoton sujuvoittamiseksi. Keskeistä on selvittää esimerkiksi, miten Suomen olosuhteet ja uhkaympäristö vaikuttavat F-35:n käyttöönottoon, mitä F-35-osaamista Puolustusvoimilla pitää olla, missä ollaan jo valmiiksi hyviä ja mistä aiheista on tiedettävä lisää. Ilmataistelukeskuksessa myös yhteensovitetaan virtuaalimaailmaa, eli miten LVC-elementtejä (Live, Virtual, Constructive) tarvitsee yhdistää keskenään.

Ensimmäinen suomalaisosasto aloittaa F-35-alkukoulutuksen teoria- ja simulaattoriosuuden Eglinissä Floridassa tänä syksynä.

Ilmassa, hävittäjien viereltä, otetussa kuvassa kaksi Hornetia, välissään F-35, lentää kesäisen Pirkanmaan yllä. Maisemassa näkyy asutusta, puustoa ja metsää sekä järvi. Horisontti häivyttyy metsään, ja kuvan yläreunaa sävyttää pilvikerros ja sen yllä sininen taivas.
Ilmavoimien Hornetit lensivät yhdysvaltalaisen F-35-hävittäjän kanssa Pirkanmaalla kesäkuussa 2022. Kuva: Ilmavoimat