Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Flygvapnet

Lentoreserviupseerikurssi on harppaus kohti sotilaslentäjän uraa

Luftkrigsskolan
15.10.2020 11.21
Tiedote
Valintapäällikkö Heikki Kankkio Tikkakosken tukikohdan platalla Hawk-harjoitussuihkuhävittäjän vieressä.
Valintapäällikkö Heikki Kankkio kannustaa hakemaan lentoreserviupseerikurssille

Kun haku lentoreserviupseerikurssille marraskuun alussa päättyy, alkaa monivaiheinen, yli puoli vuotta kestävä valintaprosessi. Sen päätteeksi nelisenkymmentä hakijaa on lunastanut paikkansa kurssilla.

”Lentorukki” on ainoa väylä sotilaslentäjäksi Suomen Ilmavoimissa, Maavoimissa sekä Rajavartiolaitoksessa. Kurssin hakijamäärä on kymmenen viime vuoden aikana vaihdellut kuudesta sadasta yli kahdeksaan ja puoleen sataan.

Kun tavoitteena on löytää parhaiten sotilaslentäjän tehtäviin soveltuvat henkilöt, tarvitaan suuri joukko, josta valita.


Kurssille pääsy on vaikeaa, ei mahdotonta

Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on kuusi vaihetta, joissa testataan niin henkisiä kuin fyysisiä edellytyksiä, joita sotilaslentäjän tehtävissä tarvitaan. Hakija voi valmistautua valintoihin hoitamalla opintonsa kunnialla ja huolehtimalla hyvästä fyysisestä kunnostaan.

Valintojen varrella testattavista asioista suurin osa on ominaisuuksia, joihin hakija voi itse vaikuttaa vain rajallisesti. Samalla ne ovat seikkoja, jotka selviävät usein vasta tarkempien tutkimusten ja testien yhteydessä.

On tärkeää, että hakukriteerit täyttävä henkilö ei tee itse liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä omista mahdollisuuksistaan, vaan antaa ammattilaisten arvioida soveltuvuuden.
  
– Lentoreserviupseerikurssille päässeitä yhdistää kenties eniten se, että heillä elämän eri osa-alueet ovat kohtuullisen hyvin hallinnassa. He ovat tasapainoisia, motivoituneita, fiksuja ja liikunnallisia nuoria aikuisia, kuvailee Ilmasotakoulun valintapäällikkö kapteeni Heikki Kankkio, lennonopettaja itsekin.

– Mitään supersankareita emme kuitenkaan etsi.


Kurssi järjestetään vuosittain

Lentoreserviupseerikurssi järjestetään kerran vuodessa heinäkuun saapumiserästä. Hakeutuminen kurssille tapahtuu niin kutsutun erikoisjoukkohaun kautta. Kurssille hakeutuminen on aktiivisimmillaan syksyllä, sillä hakemukset tulee jättää viimeistään 1. marraskuuta.

– Mikäli hakuehdot täyttyvät, ei ole mitään syytä olla laittamatta hakemusta tulemaan, kannustaa valintapäällikkö Kankkio.

– Joka vuosi liki neljänkymmenen hakijan haave kurssipaikasta täyttyy. Ensimmäinen askel on kuitenkin ilmoittaa halukkuudestaan, ja pistää paperit vetämään.

Hakeutumisen tuloksena saattaa olla mahdollisuus suorittaa yksi Puolustusvoimien mielenkiintoisimmista varusmiespalveluksista ja lopulta päästä jopa työuralle sotilaslentäjäksi Ilmavoimiin. Niin ikään ura Maavoimien helikopterilentäjänä tai Rajavartiolaitoksen lentäjänä aukeaa ainoastaan lentorukin kautta. 

Katso lisätietoja ja tutustu hakuohjeisiin ja -kriteereihin osoitteessa:

Erikoisjoukkokoulutus Tikkakoski, Jyväskylä