Ilmavoimien musiikillinen käyntikortti
Ilmavoimien soittokunta on Suomen ainut viihde- ja rytmimusiikkiin erikoistunut soittokunta. Soittokunta haluaa lisätä musiikillista yhteistyötä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
21 soittajasta koostuva Ilmavoimien soittokunta toimii Ilmasotakoululla Jyväskylän Tikkakoskella. Se perustettiin vastineeksi kasvaneelle sotilasmusiikkitarpeelle vuonna 1977 nimellä Luonetjärven Varuskuntasoittokunta.
Soittokunnan ensiesiintyminen oli sen perustamispäivänä 12. elokuuta 1977 Jyväskylässä. Ensimmäinen LP-levy, Ilmasoitto, julkaistiin kolme vuotta myöhemmin. Se sisälsi ilmavoima- ja lentoaiheista musiikkia, ja kappaleista yksi oli soittokunnan jäsenen Esa Koposen oma sovitus. Jo ensimmäisestä levystään lähtien ilmavoimien soittokunta on vaalinut ilmavoimallista musiikkiperinnettä.
– Soittokuntaa voisi kuvailla soivaksi käyntikortiksi. Edustamme ilmavoimia ja Ilmasotakoulua. Tuomme ilmavoimien ja Ilmasotakoulun työtä esille hieman erilaisesta näkökulmasta. Kun esiinnymme puolustusvoimien, maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa tai omissa konserteissa, teemme vankkaa maanpuolustustyötä musiikin keinoin, kuvailee soittokunnan päällikkökapellimestari musiikkimajuri Juha Ketola.
Ketola johtaa ilmavoimien soittokuntaa toista vuotta. Hän on opiskellut Sotilasmusiikkikoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui kapellimestariksi vuonna 2000. Puolustusvoimat on hänelle laajasti tuttu musiikillisesti. Ennen ilmavoimallisen musiikin pariin siirtymistä Ketola palveli Lapin sotilassoittokunnan päällikkönä, ja uransa aikana hän on toiminut aiemmin muun muassa Laivaston soittokunnassa trumpetin äänenjohtajana, Kainuun sotilassoittokunnan päällikkönä, Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkönä sekä Sotilasmusiikkikoulun kurssiosaston johtajana.
– Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestarin tehtävään oli mukava hypätä, sillä olen itsekin soittanut big bandissa, nuorempana monissa kevyen musiikin kokoonpanoissa freelancerina sekä monissa musikaaleissa eri teattereissa.
Ketolan mielestä viimeisen kymmenen vuoden aikana sotilasmusiikki on ollut nosteessa, ja myös Ilmavoimien soittokunnan tilanne on hyvä.
– Henkilöstötilanne on kohdillaan ja soittajat ovat erittäin motivoituneita. Lisäksi saimme käyttöömme ajanmukaiset ja hienot remontoidut soittotilat. Tästä on hyvä kehittää soittokuntaamme eteenpäin entistä arvostetummaksi omassa genressään.
Itse tehden
Puolustusvoimien tilaisuuksien ja omien konserttien ohella Ilmavoimien soittokunnan vuoteen kuuluu esimerkiksi musiikkikasvatusta sekä kirkollista työtä. Esiintymisiä kertyy vuodessa yhteensä noin 120–140.
Esiintymisen ja harjoitusten lisäksi soittokunta tekee paljon valmistelevaa työtä. Kaikki suunnitellaan alusta asti itse konserttien tilavarauksista, yhteistyöstä ja ohjelmistosta lähtien. Konserttisarjan ohjelmisto muodostuu soittokunnan jäsenten ehdotusten ja toiveiden pohjalta.
Oman ohjelmiston kulmakiviin on kuulunut jo yhdeksän vuoden ajan viihteellinen Aalto-konserttisarja, jossa yhdistyvät sotilassoittokunnan ja musiikkimaailman artistien panos. Viime vuoden sarja päätettiin marraskuun alkupuolella, kun soittokunta esiintyi Dallapé-viihdeorkesterin sävelin yhdessä viihdeorkesterin nykyisen johtajan Juha Hostikan kanssa.
– Olemme saaneet soittaa upeita sovituksia. Mieleen on jäänyt erityisesti kiertue Club for Fiven kanssa, se toi show’humme toi potkua lisää. Samoin Jarkko Aholan kanssa tehty kiertue oli mieleenpainuva. Viime jouluna otimme myös perinteeksi joulukonsertit.
Lisää yhteistyötä
Tähtäimessä on tulevaisuudessa lisätä yhteistyötä eri musiikillisten tahojen kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Suomessa tästä saatiin esimakua viime vuonna, kun Ilmavoimien soittokunta konsertoi yhdessä Jyväskylä Sinfonian ja jazzpianisti Marian Petrescun trion kanssa.
– Konsertti oli Sinfonian kanssa ensimmäinen 40 vuoteen. Mielestäni yhteistyötä voisi olla huomattavasti enemmän, esimerkiksi vuosittain. Tavoitteemme on myös näkyä muuallakin kuin Keski-Suomen alueella, Ketola linjaa.
Ilmavoimien soittokunta tekee kansainvälistä yhteistyötä myös muiden sotilassoittokuntien kanssa. USA:n ilmavoimien big bandin, Airmen of Notesin kapellimestari Kevin Burns vieraili viime keväänä Ilmavoimien soittokunnassa. Hänen johdollaan ilmavoimien big band konsertoi jazzmuusikko Glenn Millerin musiikin tahtiin.
– Tavoitteenamme on saada tämä yksi tämän hetken kovimmista big bandeista vierailemaan Suomessa ja konsertoimaan meidän big bandimme kanssa, Ketola sanoo.
Ilmavoimien soittokunta on kiertänyt vuosien varrella runsaasti myös kansainvälisiä esiintymislavoja. Toukokuussa se soittaa sotilasmusiikin miljazztapahtumassa Sveitsissä, johon osallistuu useita sotilassoittokuntien big bandeja ympäri Eurooppaa.
– Kansainvälisissä sotilasmusiikkitapahtumissa esiintymisestä on paljon hyötyä, se antaa meille uusia verkostoitumismahdollisuuksia ja musiikillista pääomaa. Lisäksi yhteistyöllä saadaan hyvää uutta ohjelmistoa.
Sotilasmusiikin juhlavuosi
Erityisesti parin kuluneen vuoden ajan Ilmavoimien soittokunnalla on riittänyt syytä juhlaan. Vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien lisäksi soittokunta täytti 40 vuotta, ja viime kesänä juhlistettiin puolustusvoimia Puolustusvoimat 100 -kiertueella kuudellatoista paikkakunnalla.
Alkanut vuosi on soittokunnalla jälleen juhlaa. Vuonna 2019 vietetään suomalaisen sotilasmusiikin vuotta, kun Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri, Kaartin soittokunta, täyttää 200 vuotta, Laivaston soittokunta 100 vuotta ja Lapin sotilassoittokunta 50 vuotta. Ilmavoimien soittokunta juhlistaa vuotta julkaisemalla uuden levyn.
– Lisäksi osallistumme puolustusvoimien valtakunnalliselle sotilasmusiikkikiertueelle, jonka teemana on suomalainen asevelvollisuus. Vuodelle 2020 on puolestaan luvassa jotain ainutlaatuista, lupaa Ketola.
Lue lisää ilmavoimien soittokunnasta https://sotilasmusiikki.fi/ilmavoimien-soittokunta
Ilmavoimien soittokunta Facebookissa: Ilmavoimien soittokunta
Konserttikalenteri: http://konserttikalenteri.puolustusvoimat.fi/fi/ilmavoimien-soittokunta
Lähteet: Sinisiä säveliä – Ilmavoimien soittokunta 1977 - 1997 / Ilmavoimien soittokunnan tukiyhdistys r.y. 1997