Hoppa till innehåll

Flygvapnet deltar i Luftförsvarsövning 22 i Sverige

Flygvapnet
Utgivningsdatum 13.5.2022 8.35
Pressmeddelande
F/A-18 Hornet och tre svenska JAS 39 Gripen-jaktplan
F/A-18 Hornet och tre svenska JAS 39 Gripen-jaktplan. Bild: Flygvapnet.

Flygvapnet deltar i den svenska Luftförsvarsövningen 22 (LFÖ 22) med multifunktionella F/A-18 Hornet-jaktplan under perioden 18–25 maj 2022.

Förlagd i södra och mellersta delen av Sverige, Luftförsvarsövning 22 är det svenska flygvapnets huvudkrigsövning i år 2022. Sammanlagt cirka 2 500 personer deltar i övningen. Finlands flygvapen deltar i övningen med sex F/A-18 Hornet-jaktplan, ett Pilatus PC-12NG-sambandsplan och cirka 80 personer. 

För det finska flygvapnet är målet att öva planeringen och genomföringen av luftoperationer, verksamheten i baserna samt ledningscentralverksamhet i samarbete med det svenska flygvapnet. De finska F/A-18 Hornet-jaktplan från Lapplands flygflottilj, som opererar från basen i Såtenäs, deltar i luftförsvarsoperationer tillsammans med svenska JAS 39 Gripen-jaktplan. I övningen deltar också finska stridsledare och förbindelseofficerare. 

‒ Vi deltar i Luftförvarsövning 22 som en del av det svenska luftförsvar. Utöver luftoperationer utbildar vi oss för att få värdlandsstöd från Skaraborgs flygflottilj och att integreras i verksamheten på basen i Såtenäs, säger chef för den finska Hornet-avdelningen, major Markus Paukkeri från Lapplands flygflottilj. 

Flygvapnen i Finland och Sverige har sedan 2016 deltagit i varandras nationella huvudkrigsövningar som en del av det finsk-svenska försvarssamarbetet. Samarbetet syftar till att stärka Sveriges och Finlands nationella försvar och ländernas förmåga att agera tillsammans vilket förstärker säkerheten i Östersjöområde. Flygvapnets deltagande i Luftförsvarsövning 22 är en del av Försvarsmaktens internationella övningsverksamhet under år 2022 som godkänts av försvarsministeriet. 

´