Hoppa till innehåll

Ilmataktiikka 20 är vårens största flygövning

Flygvapnet
Utgivningsdatum 11.5.2020 12.14
Pressmeddelande

Alla Flygvapnets truppförband deltar i flygövningen Ilmataktiikka 20 under perioden 18‒22 maj 2020. Målet är att öva luftoperationernas nyckelpersonal för krisförhållanden med hjälp av utmanande taktiska scenarion.

Hornet-jaktplaner i Rovaniemi bas.

Ilmataktiikka 20 är flygvapnets största flygövning under våren 2020. I övningen deltar cirka 28 F/A-18 Hornet -jaktplan, 4‒6 Hawk-jetskolplan, två C-295M-transportplan och två PC-12NG -sambandsplan. Marinen deltar på Bottenviken med en avdelning bestående av minfartyg Hämeenmaa samt robotbåtarna Pori och Tornio.

‒ Ilmataktiikka 20 är en viktig övning för utvecklingen av Flygvapnets taktik och stridsteknik. Trupperna som deltar i övningen delar sig i två parter: en övar uppgifterna inom luftförsvaret och den andra agerar som övningsmotståndare. Huvudbasen för försvarets trupper är Kuopio och för övningsmotståndarens trupper Rovaniemi. Målet är att öva luftoperationernas nyckelpersonal för undantagsförhållanden med hjälp av utmanande taktiska scenarion, berättar övningens ledare, Flygvapnets operationschef, överste Juha-Pekka Keränen.

Förutom baserna i Kuopio och Rovaniemi används baserna i Uleåborg och Tammerfors. Övningens flygverksamhet kommer att pågå i ett område som avgränsas av Uleåborg, Kajana, Kuopio, Jyväskylä och Vasa samt över Bottenviken. Flygverksamheten av övningen Ilmataktiikka 20 inleds måndagen den 18 maj klockan 14 och avslutas fredagen den 22 maj före klockan 14. Flygningarna pågår dagligen i regel mellan klockan 9 och 19.

I samband med taktiskt utmanande flygverksamhet flyger man också på låg höjd. Överljudsflyg på högt höjd kan orsaka ljugbangar som kan höras på marken. Dessutom används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som klara ljusfenomenen och remsor som falska ekon på väderradar.

Ilmataktiikka 20 genomförs huvudsakligen av stampersonal. Med tanke på coronaviruset (COVID-19) har personalen delats i grupper och kontakterna mellan grupperna har begränsats.

´