Hoppa till innehåll

Flygövningar tillsammans med Frankrikes, Tysklands och Sveriges flygvapen

Flygvapnet
Utgivningsdatum 3.10.2016 9.18
Pressmeddelande

Flygvapnet genomför från och med mitten av oktober flygningar i syfte att öva luftstrid tillsammans med avdelningar från Frankrikes och Tysklands flygvapen som opererar från Baltikum samt med avdelningar från Sveriges flygvapen. Övningarna kommer att flygas varje vecka fram till årets slut.

Ilmavoimien Horneteja ja ranskalainen Mirage 2000 -hävittäjä.

Målsättningen med flygövningarna är att erbjuda deltagarna möjlighet att öva luftstrid tillsammans med samarbetspartner som flyger med olika sorters flygplan samt att ge personalen möjlighet att öva i en internationell miljö.

I flygövningarna som flygs i finskt, svenskt och internationellt luftrum deltar från baser i Baltikum Eurofighterjaktplan från Tysklands flygvapen och jaktplan av typ Mirage 2000 från Frankrikes flygvapen samt Gripenjaktplan från Sveriges flygvapen. Från flygvapnet deltar 2 - 4 Hornetjaktplan med många funktioner eller Hawk-jetskolplan. De deltagande flygplanen flyger från baser i Finland, Sverige och Baltikum.

I samband med övningsflygningarna används facklor som hör till flygfarkosternas egenskyddsystem och som kan ses på himlen som klara ljusfenomen.

Övningsflygningar kommer att genomföras under perioden 17.10 – 31.12.2016. Flygningarna görs vardagar under tiden 10 - 20. För Finlands del kommer flygningarna i huvudsak att äga rum i ett övningsområde som avgränsas av Tammerfors, Jyväskylä, Uleåborg, Karleby och Seinäjoki.

Flygvapnet har genomfört flygövningar tillsammans med flygavdelningar från Baltikum från och med 2015. Under 2016 har flygvapnet genomfört gemensamma flygövningar med en Eurofighteravdelningen från Storbritanniens flygvapen samt en avdelning med F-15 jaktplan med många funktioner från USAs flygvapen i Europa som opererat från baser i Baltikum.

Dessutom har flygvapnet redan i många år varje vecka deltagit i Finlands, Sveriges och Norges gemensamma Cross Border-övningsverksamhet som till sitt utförande och sina utbildningsmålsättningar starkt påminner om den verksamhet som genomförs tillsammans med flygavdelningarna från Baltikum.

´