Hoppa till innehåll

Flygövningen Arctic Challenge Exercise 2017 genomförs i maj och juni i Finland, Sverige och Norge

Flygvapnet
Utgivningsdatum 1.2.2017 11.03
Pressmeddelande

Flygvapnen i Finland, Sverige och Norge arrangerar under perioden 22.5 - 2.6 den multinationella flygövningen Arctic Challenge Exercise 2017. Över 100 flygfarkoster från flygvapnen i 11 olika länder kommer att delta i övningen som genomförs i de norra delarna av arrangörsländernas luftrum.

Ruotsalainen Gripen, norjalainen F-16 ja Suomalainen Hornet-hävittäjä muodostelmassa.

ACE 17 erbjuder deltagarna en möjlighet att öva hur man planerar och verkställer en omfattande luftoperation under verklighetstrogna förhållanden, där många olika typer av flygfarkoster och trupper som är typiska för den moderna luftkrigföringen medverkar.

ACE-övningarna ingår i det nordiska Cross Border Training (CBT)-samarbetet mellan Finland, Sverige och Norge som etablerades 2009. Flygvapnen i dessa tre länder genomför nästan varje vecka gemensamma flygpass där tyngdpunkten ligger på luftstridsutbildning och där deltagarna opererar från sina hembaser i ländernas norra delar. Detta koncept för kostnadseffektiva samövningar kan tillämpas också på stora flygövningar.

Övningen Arctic Challenge Exercise 2017 är med sina fler än hundra flygplan en av årets största flygövningar i Europa. Förutom multifunktionella jaktplan deltar även transport- och sambandsflygplan, lufttankningsplan, spanings- och stridsledningsplan samt transport- och räddningshelikoptrar. De deltagande trupperna kommer från Finland, Norge, Sverige, Belgien, Frankrike, Kanada, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA. I övningen deltar också luftfartyg som användas till utbildning i elektronisk krigsföring samt marktrupper och luftvärnsenheter.

Huvudbaser under övningen ACE 17 är Bodö i Norge, Luleå i Sverige samt Rovaniemi i Finland. Under övningsveckorna kommer man att måndag till fredag flyga 2-3 övningspass per dag, mellan klockan 9 och 18 finsk tid (mellan 8 och 17 norsk och svensk tid). Flygövningens övningsområden omfattar de norra delarna av Finland, Sverige och Norge (se kartan över flygområdet).

 

ACE 17 -lentotoimintaharjoituksen toiminta-alueen kartta

Under övningen används även övningsområdena i Rovajärvi, i Vidsel i Sverige samt i Setermoen i Norge. Parallellt med övningen ACE 17 pågår i Rovajärvi Finska arméns övning Army North 17 som i sin egen utbildningsverksamhet kommer att dra nytta av de flygningar som under ACE görs i området. I Finland kommer övningens flygverksamhet också att riktas mot övningsområdet i Lochteå där Försvarsmaktens Luftförsvarsövning 1/17 samtidigt pågår.

Som mest kan 90 flygfarkoster på en gång delta i flygpassen under Arctic Challenge Exercise 17. I samband med övningen kommer man att flyga på låg höjd och använda facklor som hör till flygplanens egenskyddssystem och som kan ses som klara ljusfenomen på himlen. Under enskilda flygpass är det möjligt att plan flyger i överljudshastighet.

 

Närmare information om övningen ges av:

Flygvapnets kommunikationscenter

Informationschef Joni Malkamäki, tfn +358 (0)299 29 1130
Informatör Ville Tuokko, tfn + 358 (0)299 29 1135
ilmavoimat(at)mil.fi

 

Norska flygvapnet

Informatör Sigurd Tonning-Olsen, tfn +47 488 65 018, stonningolsen(at)mil.no

 

Svenska flygvapnet

Informationschef Louise Levin, tfn +46 70 656 26 07, louise.levin(at)mil.se

 

Medierna har möjlighet att bekanta sig med ACE 17 under övningens mediedag som preliminärt kommer att hållas den 23.5. Mediedagen genomförs samtidigt vid flygbaserna i Rovaniemi, Bodö och Luleå. Närmare information om mediedagarna ges av övningens mediekontakter i de olika länderna.

En övningssida för ACE 17 har öppnats på webbplatsen http://ilmavoimat.fi/sv/ace17-sw. Man kan också följa med övningen på flygvapnets kanaler i sociala medier: https://www.facebook.com/ilmavoimat och https://twitter.com/finnishairforce med hashtag #ACE17.

 

(Uppdaterad: 27.4.2017.)