Hoppa till innehåll

#ruska23
Ruska 23 är Flygvapnets huvudövning

Flygvapnet
Utgivningsdatum 14.9.2023 16.17
Pressmeddelande
Apumekaanikko tankkaa F/A-18 Hornet -hävittäjää.

Ruska 23 luftoperationsövning ordnas den 25.–30. september 2023. I övningen deltar cirka 60 flygplan och cirka 4 500 personer.

I år utbildas stampersonal och reservister speciellt i Lapplands och Satakunta Flygflottiljer. I övningen deltar cirka 2600 reservister. Alla Flygvapnets truppförband kommer att delta i övningen. Dessutom flygplan och personal från Finlands partnerland och allierade kommer att ta del i övningen.

Ruska 23 kommer att öva Flygvapnet i sin helhet. Övningen ska utnyttja komplexa målar och lägen, och trupperna kommer att öva både luftkrig och basaktiviteter. Under övningens gång stöder de jaktplan sig runt Finland. Huvudbaser för trupperna är Rissala, Pirkkala och Rovaniemi. I övningen stöder de flygplan sig även på landsvägsbaser i Tervo och Vieremä. Flygverksamhet sprider sig också över Tikkakoski, Uleåborg, Karleby, Vasa, Jämijärvi, Björneborg, Varkaus och Joroinen. De finska flygplan stöder sig i Kallax, Sverige, också.

– Flygvapnet har kunnig personal, hög beredskap och modern kapacitet – och Ruska 23 kommer att utveckla dem ytterligare. Övningen upprätthåller och förstärker Flygvapnets förmåga att skydda Finland med våra partners och allierade, sammanfattar övningens ledare, Flygvapnets operationschef, överste Karri Heikinheimo.

 

Flygverksamhet dygnet runt

De flesta av övningens flygplan är F/A-18 Hornet-jaktplan. Förutom Hornet-jaktplan deltar Hawk-jetskolplan, Flygvapnets transport- och sambandsplan, arméns NH90-transporthelikoptrar samt flygplan partner och allierande stater.

Partnerna och allierande deltar i övningen med tiotal flygplan. Avdelningar från Sverige och Storbritannien kommer att delta i övningen. Sverige kommer att delta i övningen med JAS-39 Gripen stridsflygplan och Storbritannien med F-35 stridsflygplan. Svenska Gripens kommer att stöda sig i Pirkkala flygbas. De brittiska F-35 jaktflygplan kommer att stöda sig på hangarfartyget Queen Elizabeth utanför Norges kust och kommer inte att operera från finska flygbaser.

Övningens flygverksamhet inleds 25.9. klockan 12 och avslutas 30.9. före klockan 15. På måndag och tisdag 25.–26. september slutar flygningarna klockan 22 på kvällen. Från onsdag den 27. september framåt pågår flygningarna dagligen dygnet runt.

I samband med luftoperationerna i Ruska 23 kommer man att flyga på låg höjd samt göra överljudsflygningar över fastlandet på minst 10 kilometers höjd. I närheten av baserna följer man bullerminskande förfaranden när det är möjligt. I samband med flygverksamheten används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Remsor kan ses som ekon på väderradar och facklor på himlen som klara ljusfenomen.

 

Följ övningen på dess hemsida.

´