Hoppa till innehåll

Hanki 24 prövar Flygvapnets stridssätt i vinterförhållanden

Flygvapnet
Utgivningsdatum 15.2.2024 9.30
Pressmeddelande
Fyra F/A-18 Hornet jaktplan
Fyra F/A-18 Hornet jaktplan. Bild: Flygvapnet.

Flygvapnet arrangerar luftoperationsövningen Hanki 24 under perioden 26.2.‒2.3.2024. Sammanlagt cirka 40 flygplan och 3 800 soldater deltar i övningen.

Hanki 24 är Flygvapnets huvudkrigsövning år 2024 och i första hand utbildas Luftkrigsskolans och Lapplands flygflottiljs reservister. I övningen deltar sammanlagt cirka 3 800 soldater, varav 2 300 är reservister. Huvudbaserna är Tikkakoski i Jyväskylä och Rovaniemi, men jaktplanen som deltar i övningen, stödjer sig även på andra flygplatser i Finland i enlighet med flygvapnets rörliga stridssätt.

‒ Målet med övningen Hanki 24 är att utveckla Flygvapnets beredskap och prestationsförmåga. Vi övar verksamheten i baserna och genomförandet av luftoperationer med ett stort antal flygplan utifrån spridd gruppering. Ett centralt mål med utbildningen är att öva reservisterna i sina uppgifter i vinterförhållanden i enlighet med flygvapnets stridssätt, berättar Flygvapnets stabschef, brigadgeneral Timo Herranen, som är övningsledaren.

Strid i vinterförhållanden – i luften och baserna

I övningen deltar cirka 40 flygplan, varav 30 är F/A-18 Hornet-jaktplan. Förutom Hornet-jaktplan deltar även Hawk-jetskolplan samt flygvapnets transport- och sambandsplan i övningen. Internationella flygavdelningar är inte med i övningen, men ledningscentralspersonal från Storbritanniens kungliga flygvapen deltar i övningen, och finska jaktplan stödjer sig även på Kallax flygbas i Sverige. Samarbetet med Nato-bundsförvanter övas i större omfattning i övningen Nordic Response 24 som börjar direkt efter Hanki 24.

I Hanki 24 utnyttjas mångsidiga och realistiska målscenarier, och trupperna övar strid såväl i luften som i baserna. I enlighet med flygvapnets rörliga stridssätt, tar övningstrupperna i båda huvudbaser i bruk även reservvägbasen intill flygplatsen. Riksväg 4 i Tikkakoski och landsväg 9523 (Norvatie) i Rovaniemi stängs för trafiken. Luftkrigsskolan och Lapplands flygflottilj ger information om omvägsarrangemangen.

Flygplanen som övar uppgifterna inom luftförsvaret använder förutom huvudbaserna även Uleåborg, Pudasjärvi, Vasa och Karleby-Jakobstad flygplatser samt Kallax flygbas i Luleå, Sverige. Jaktplanen som agerar som övningsmotståndare opererar från Karelens flygflottiljs bas i Rissala under hela övningen.

I samband med övningen Hanki 24 flyger man på såväl låg höjd som överljudsflyg, som över fastlandet flygs på minst 10 kilometers höjd. I samband med flygverksamheten används även facklor och remsor, som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som klara ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar.

Övningens operationstempo ökar gradvis så att flygverksamheten är livligast från och med onsdagen den 28 februari. På måndag och tisdag 26.‒27.2. avslutas flygverksamheten senast klockan 17 dagligen. Från onsdag till fredag 28.2.‒1.3. pågår flygverksamheten dagligen mellan klockan 7–21 och på lördag 2.3. avslutas flygverksamheten senast klockan 14.

´