Hoppa till innehåll

Luftoperationsövningen Ruska 17 och flygövningen Baana 17 i oktober

Flygvapnets luftoperationsövning Ruska 17 hålls under perioden 9-13 oktober. Över 60 luftfartyg och omkring 4500 personer deltar i övningen. Förutom försvarsmaktens egna trupper deltar även personal och luftfartyg från Sveriges flygvapen i övningen, både som en del av de trupper som övar luftförsvar och i rollen som motståndare.

Räknat till antalet trupper som utbildas under övningen är luftoperationsövningen Ruska flygvapnets största krigsövning år 2017. Målsättningen med de årliga Ruska-övningarna är att utbilda försvarsmaktens personal, beväringar och reservister för att de ska kunna fungera i uppgifter inom Finlands luftförsvar, och alla dess delområden, under undantagsförhållanden.

Försvarsmakten deltar i övningen Ruska 17 med personal, beväringar och reservister, totalt omkring 4500 personer. Flygvapnet deltar i övningens flygverksamhet med över 30 Hornetjaktplan med många funktioner, 14 Hawk-jetskolflygplan samt transport- och sambandsplan. Armén deltar med NH90-helikoptrar.

Sveriges flygvapen deltar med åtta Gripenjaktplan med många funktioner samt ett Argus radarspanings- och ledningsflygplan. De svenska flygplanen deltar i övningen både som en del av de trupper som övar luftförsvar och i rollen som motståndare.

Flygverksamheten under övningen Ruska kommer att äga rum vid flygvapnets baser i Rissala, Birkala, Tikkakoski och Rovaniemi, vid de tillfälliga flygbaser som kommer att öppnas vid flygplatserna Oulunsalo, Halli och Karleby-Jakobstad samt landsvägsbasen i Vieremä, som kommer att öppnas redan veckan innan för övningen Baana 17. Övningstrupperna från Sveriges flygvapen använder sig av flygbasen Kallax i Sverige.

 

Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksen lentotoiminta-alueet ja tukikohdat

Flygverksamhetsområde och baser i Ruska 17.

Övningen Ruska 17 pågår dygnet runt och flygningar görs dagligen mellan klockan 8 och 23. Flygverksamheten kommer att pågå i ett område som avgränsas av Birkala, Kuopio, Lieksa, Kuusamo, Rovaniemi, Sodankylä, Oulunsalo, Vasa och Kallax i Sverige. Flygningar görs också i luftrummet över Bottniska viken samt i Finlands och Sveriges gemensamma Cross Border-övningsområden väster om Rovaniemi. I närheten av övningsbaserna kommer trupper, i vars utbildning ingår stridsövningar, att röra sig till fots och med fordon. De luftvärnsenheter som deltar i övningen opererar från övningsområdet i Lochteå.

Ruska 23 är Flygvapnets huvudövning

14.9.2023 16.17
Flygvapnet
Apumekaanikko tankkaa F/A-18 Hornet -hävittäjää.
Ruska 23 luftoperationsövning ordnas den 25.–30. september 2023. I övningen deltar cirka 60 flygplan och cirka 4 500 personer.

I övningen Ruska 22 deltar 50 flygplan och 3 700 soldater

20.9.2022 10.20
Flygvapnet
F/A-18 Hornet
Flygvapnets luftoperationsövning Ruska 22 ordnas under perioden 3.‒8. oktober 2022. I övningen deltar totalt 50 flygplan och omkring 3 700 personer runt om Finland.

Visa mer...
´